Wat doet de katalysator

Een katalysator beïnvloedt de snelheid van een chemische reactie zonder zelf te veranderen. In een uitlaat is de katalysator een zeer belangrijk onderdeel, omdat hij de verontreinigende uitlaatgassen omzet in onschadelijke stoffen, wat beter voor het milieu is.

Hoe werkt de katalysator

In de katalysator vindt oxidatie en reductie plaats. Oxideren is een stof verbinden met zuurstof en reduceren is juist het ontnemen van zuurstof. Door de chemische reactie ontstaan andere stoffen die niet schadelijk zijn voor de mens en minder schadelijk voor het milieu. Voor de katalysator zit een zuurstof sensor, de lambda sonde. Deze meet hoeveel zuurstof naar de oxidatiekatalysator gestuurd moet worden.In de katalysator zitten platen met een honingraatpatroon. Deze platen zijn geïmpregneerd met edelmetaal (meestal platina). Het edelmetaal trekt moleculen aan en splitst ze in 2.

De moleculen en de uitgaande stoffen

In uitlaatgassen zitten een aantal giftige stoffen:
  • Koolmonoxide (CO)– reuk- en kleurloze gas dat een tekort aan zuurstof in het bloed veroorzaakt.
  • Koolwaterstoffen (CH) – giftige stof uit aardolie die effect heeft op o.a. het zenuwstelsel.
  • Stikstofoxiden (NOx)– schadelijk voor de luchtwegen en tast ozonlaag aan.

Bovenstaande gassen zijn giftige gassen. Maar als je een beetje bekend bent met scheikunde, lijken ze op gassen die niet schadelijk voor ons zijn, namelijk:

  • Koolstofdioxide (CO2)– Dit ademen wij zelf ook uit, zit in frisdrank en de atmosfeer. Het zorgt echter voor opwarming van de aarde en dus het broeikaseffect.
  • Stikstof (N2) – 78% van de atmosfeer bestaat hieruit
  • Water (H20)– wij bestaan voor ongeveer 65% hieruit
  • Zuurstof (O) – lijkt me duidelijk.
Als de uitlaatgassen door de katalysator komen, trekt het edelmetaal bijvoorbeeld 2 moleculen stikstofoxiden (NOx)aan en scheidt ze in tweeën. Zo krijg je stikstof (N2) en 2 keer zuurstof (O).Bij koolmonoxide (CO) wordt door de oxidatiekatalysator bij 2 moleculen 1 molecuul zuurstof toegevoegd en krijg je koolstofdioxide (CO2).

 Heb je advies nodig? Bel dan met onze behulpzame uitlaatspecialisten 033-8200245
Tags in deze blog
Algemeen
© 2022 Uitlaatdiscounter.nl | This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Een moment geduld aub..
Hallo, waarmee kunnen wij u helpen?
Type hieronder uw bericht voor direct contact.