Model of type aanpassen Auto wissen
Merk Model | Type
0 Filter geselecteerd
Filteren | 0 Filters geselecteerd
Merken
Inbouwplaats
Emissienorm
Aanvullende informatie
extra aanvullende informatie

Katalysator

Zoek je een katalysator voor jouw auto? Vul dan hierboven je kenteken in en zie direct welke katalysator op jouw auto past. Onze katalysatoren hebben altijd een hele goede prijs en snelle levering.

Alles wat je moet weten over een katalysator voor een auto

De regelgeving met betrekking tot het milieu wordt steeds strenger. Hierdoor zullen steeds meer auto’s moeten worden voorzien van een katalysator. Dit onderdeel zorgt voor een beperking van uitstoot van de schadelijke deeltjes die in uitlaatgassen voorkomen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over een katalysator voor een auto.

Wat is de functie van een katalysator in een auto?

Een katalysator in een auto zorgt voor de omzetting van schadelijke uitlaatgassen in kooldioxide, stikstof en water. Door dit proces zal een auto minder schade toebrengen aan zowel de menselijke gezondheid als het milieu. Een schadelijke uitstoot van een auto (in vorm van koolmonoxide, zwaveldioxide en stikstofoxiden) kunnen niet alleen menselijke luchtwegen aantasten, maar leveren ook een bijdrage aan de aantasting van de ozonlaag en de vorming van zure regen.

Hoe werkt een katalysator?

De werking van een katalysator is eenvoudig uit te leggen. Een auto die op benzine, diesel of LPG rijdt, zal door een verbrandingsproces in de motor schadelijke gassen uitstoten. Om dit te voorkomen wordt er een katalysator geplaatst aan de voorzijde van het uitlaatsysteem. De katalysator is gevuld met monoliet in de vorm van een honingraatstructuur die bespoten is met Platina, Palladium en Rhodium. Op het moment dat de uitlaatgassen langs deze edelmetalen gestuwd worden, zal een snelle chemische reactie plaatsvinden die zorgt voor de omzetting van de schadelijke bestanddelen in een minder schadelijke uitstoot.

Hoe lang gaat een auto katalysator mee?

Een katalysator die van een goede kwaliteit is kan vele jaren meegaan. Een slechte verbranding van de motor of het tanken van verkeerde (gelode) benzine kunnen oorzaken zijn van het stukgaan van een katalysator. Daarnaast kan het binnenwerk van de katalysator op den duur loslaten. De juiste werking van een katalysator is een onderdeel van de APK keuring. Als dit onderdeel niet goed functioneert, zal de auto niet door de keuring komen. Dit zal met behulp van een uitlaatgastest worden geconstateerd. Bij een negatief resultaat zal de katalysator moeten worden vervangen. Hiervoor kun je uitstekend terecht bij Uitlaatdiscounter.nl. Wij hebben volop keuze in katalysators met de beste prijs-kwaliteitverhouding.
Lees meer
Laad meer producten
Katalysator vergelijken
Een moment geduld aub..