De door jou ingevoerde auto: Merk Model | Type
Model of type aanpassen | Auto wissen
0 Filter geselecteerd
Filteren | 0 Filters geselecteerd
Merken
Inbouwplaats
Aanvullende informatie
extra aanvullende informatie

Lambdasonde

Vind direct de juiste lambda sonde door het kenteken van jouw auto in te vullen.

De lambdasonde is een klein onderdeel van het uitlaatsysteem dat vaak over het hoofd wordt gezien of waarvan sommige mensen niet eens weten dat het bestaat. Dit onderdeel is een sensor die een belangrijke rol speelt bij het monitoren van de zuurstof- en brandstofniveaus die door de uitlaat stromen. De sensor op zijn beurt stuurt dan deze informatie door naar het besturingssysteem van de motor. Deze sensor zorgt er verder ook voor dat de katalysator naar behoren functioneert en daarom zitten er vaak twee in het systeem, een voor en een na de katalysator. Deze sensoren komen voor in benzineauto's en tegenwoordig zelfs bij moderne dieselmotoren. In sommige gevallen kunnen er wel zes lambdasonde-sensoren bij het uitlaatsysteem zitten. De auto kan echter wel rijden met een defecte lambdasonde, maar dit kan een hoop problemen met zich meebrengen en een goede katalysatorfunctie is in dat geval ook niet gegarandeerd.

Een defecte lambdasonde

Kun je rijden met een defecte lambdasonde? Ja, de auto kan normaal rijden met een defecte lambdasonde, dit kan echter heel wat problemen met zich meebrengen. Enkele symptomen veroorzaakt door een kapotte lambdasonde zijn een hoger brandstofverbruik of een onregelmatig stationair draaiende motor. Dit betekent ook dat er geen controle is of de katalysator goed functioneert en dit kan schadelijk zijn voor het onderdeel zelf. Hoe herken je dan een defecte lambdasonde? Vaak genoeg gaat het motorcontrolelampje op het dashboard branden. Daarnaast is het raadzaam om de staat van de sensor af en toe te laten checken als de auto aan een onderhoudsbeurt toe is.

Lambdasonde vervangen / schoonmaken

Zoals eerder vermeld is het mogelijk om met een defecte lambdasonde te rijden maar het is zeker niet aan te raden: vervang hem om grotere schade te vermijden! Trouwens, vervangen is niet zo moeilijk en kan door een monteur worden gedaan of is voor de meeste mensen een doe-het-zelf klus. Vervangen is net zo eenvoudig als het optillen van de auto zodat je bij het onderdeel kunt komen, de adapter losklikken en het onderdeel losschroeven. Bovendien zijn de kosten voor het vervangen van de lambdasonde redelijk en helemaal als je het zelf kunt doen. In sommige gevallen is het zelfs niet nodig om het onderdeel volledig te vervangen, het reinigen van de lambdasonde zou ook wel eens de oplossing kunnen zijn.

Lambdasonde kopen

Wanneer je een onderdeel voor je auto koopt, en dus ook een lambdasonde, moet deze geschikt zijn voor het merk en model van je auto. Uitlaatdiscounter.NL maakt het vinden van het onderdeel een stuk makkelijker. Je hoeft namelijk alleen het merk, model en bouwjaar van je auto in te voeren. Dit maakt het kopen van een lambdasonde voor bijvoorbeeld een BMW e46 320i erg eenvoudig, voer gewoon de nodige informatie in in de pull-down tabs boven op de website.
Lees meer
Lambdasonde vergelijken
© 2021 Uitlaatdiscounter.nl
Een moment geduld aub..
Hallo, waarmee kunnen wij u helpen?
Type hieronder uw bericht voor direct contact.