W
De door jou ingevoerde auto: Merk Model | Type
Model of type aanpassen | Auto wissen
0 Filter geselecteerd
Filteren | 0 Filters geselecteerd
Merken

Regeneratie roetfilter

De regeneratie van het roetfilter is een proces dat zorgt voor het verwijderen van roetdeeltjes. Om dit proces volledig te begrijpen is het handig om te weten wat de functie van het roetfilter precies is. Roetfilters komen meestal voor bij dieselmotoren.  Roet is een stof die ontstaat door het onvolledig verbranden van brandstoffen en deze is schadelijk voor het milieu. Dat is precies waar het roetfilter voor is, het zorgt ervoor dat het vrijkomen van deze schadelijke deeltjes tot een minimum wordt beperkt. Helaas raakt dit roetfilter na verloop van tijd wel vol, daarom is er het regeneratieproces. Door meer brandstof door te laten naar de roetfilter worden de overige delen uitgebrand waardoor het roetfilter niet volledig verstopt raakt.

Geforceerde regeneratie roetfilter

In sommige gevallen wordt het regeneratieproces van het roetfilter niet geactiveerd. Enkele oorzaken hiervan kunnen zijn dat je alleen korte afstanden rijdt. In dit geval komt het regeneratieproces niet op gang waardoor er steeds meer en meer roet wordt opgebouwd in het roetfilter. Na een tijdje gaat het waarschuwingslampje op het dashboard branden. Het is dan tijd om de auto vervolgens naar een garage te brengen voor geforceerde regeneratie. In dit geval laat men de motor gedurende een bepaalde tijd op een bepaald toerental draaien om op deze manier het proces geforceerd op te starten. Dit geldt dan voornamelijk voor dieselauto's. Dus indien nodig kun je je Mercedes, BMW of een ander merk auto met dieselmotor langsbrengen bij de garage om de conditie van het roetfilter te laten controleren en eventueel aan te laten pakken.

Preventieve maatregelen

We willen allemaal graag de levensduur verlengen voordat bepaalde onderdelen moeten worden vervangen of gerepareerd en hoewel het niet altijd mogelijk is, zijn er bepaalde stappen die zeker kunnen helpen. Zorg ervoor dat de regeneratie van het roetfilter op gang komt en ook volledig wordt afgerond. Dat zijn de belangrijkste punten om te garanderen dat het roetfilter zo lang mogelijk in goed functionerende staat blijft. Dit is natuurlijk gunstig aangezien vervangen een behoorlijk prijzige aangelegenheid is en het schoonmaken misschien wat goedkoper, maar ook dit is nog steeds een behoorlijke uitgave. Er zijn enkele basistips die je kunt volgen en hier volgen er een paar: ten eerste is het zo dat je door langer te rijden op een bepaald toerental een efficiënter brandstofverbruik krijgt, maar hierdoor duurt het ook langer om de benodigde temperatuur te bereiken om het regeneratieproces op gang te brengen. Als dit te vaak gebeurt, kan er te veel roetvorming in het filter ontstaan. Af en toe langere afstanden afleggen is ook gunstig. Bij kortere afstanden wordt het regeneratieproces vaak niet volledig afgerond of komt in sommige gevallen zelfs niet eens op gang. Dus door langere afstanden te rijden kan het proces volledig worden afgerond en leidt het uiteindelijk tot een langere levensduur van het roetfilter
Lees meer
Regeneratie roetfilter vergelijken
© 2021 Uitlaatdiscounter.nl
Een moment geduld aub..
Hallo, waarmee kunnen wij u helpen?
Type hieronder uw bericht voor direct contact.