Alles over led autoverlichtingAlles over led autoverlichting

Light Emitting Diode (afgekort led) verlichting is een bekend begrip in de markt van huishoudelijke apparatuur. Ook auto’s kun je voorzien van ledlampen.

Lees hier alles over led autoverlichting; wat de voordelen zijn, het verschil met andere soorten lampen en welke led autoverlichting geschikt is voor jouw auto.

Soorten autoverlichting

Voordat we ingaan op de details van led autoverlichting, geven we eerst een overzicht van alle soorten autoverlichting.

Halogeen lampen

Halogeen verlichting is de meest gebruikte autoverlichting. Dit is namelijk het goedkoopste type verlichting. Heb je een lager budget, dan kies je al snel voor halogeen.

Het nadeel van deze goedkope optie? Het gaat veel minder lang mee dan xenon en led autoverlichting. Daarnaast is de lichtopbrengst ook lager dan bij de andere twee opties. Oftewel, stel jezelf de vraag wat belangrijker is: kosten besparen op de korte termijn, of investeren in een duurzamere optie.

Xenon verlichting

Xenon lampen zijn duurzamer dan halogeen en leveren meer lichtopbrengst. Halogeen lampen hebben namelijk een lichtopbrengst van 1200 lumen, terwijl xenon verlichting wel 3200 lumen oplevert. Hierdoor heb je beter zicht op de weg, verkeersborden en andere weggebruikers met reflecterende accessoires.

Xenon lampen gaan zo’n 2 tot 3 keer langer mee dan halogeen lampen. Dat scheelt wel een paar duizend uur. Zo hoef je je lampen aanzienlijk minder vaak te vervangen.

Daarnaast gaat de accu van je auto ook langer mee als je xenon of led autoverlichting hebt. Dit komt doordat xenon lampen zo’n 20 watt minder stroom verbruiken dan halogeen lampen. Minder stroomverbruik zorgt voor een langere accuduur én minder brandstofverbruik.

Bonus voordeel: je kunt zelf de kleur van de lamp kiezen. Wil je bijvoorbeeld dezelfde kleur voor alle soorten lampen (mistlichten, groot licht, etc.), dan kan dit met xenon lampen.


Led autoverlichting

Led autoverlichting is nóg duurzamer en hoger in lichtopbrengst dan xenon verlichting. Led werd al gebruikt voor de lampjes in het dashboard en nu ook steeds vaker voor de achter- en koplampen van auto’s. Waarom? Vanwege de grote voordelen van led autoverlichting! We zetten ze hieronder op een rij.

De voordelen van led autoverlichting

Klinkt xenon verlichting goed? Dan zul je nog meer onder de indruk zijn van led autoverlichting. Ledlampen branden bijvoorbeeld 30.000-50.000 uur, tegenover de 2000-3000 branduren van xenon lampen. Andere voordelen van led autoverlichting zijn:
  • Energiezuinig: led autoverlichting verbruikt minder stroom en brandstof en is daardoor ook nog eens milieuvriendelijker.
  • Minder kans op schade: in led lampen zitten minder onderdelen die door intensief gebruik of schokken slijten of beschadigen.
  • Meer lichtopbrengst: hierdoor ga je veiliger op weg in het donker. Je hebt beter zicht en raakt minder snel vermoeid.
  • Betere lichtverspreiding: led autoverlichting geeft jou als bestuurder beter zicht, zonder anderen te verblinden. Led lampen verspreiden hun licht namelijk over verschillende bronnen, waardoor andere weggebruikers niet verblind worden.
  • Ook veilig rijden met slechts 80% van de leds: gaat er één led van de strip kapot? Dan kun je nog gewoon veilig doorrijden. Pas als meer dan 80% van de leds kapot is, moet je de lamp vervangen.
  • Geen slijtage: led autoverlichting slijt in principe niet. Het gaat zelfs zo lang mee dat je eerder toe bent aan een nieuwe auto dan de verlichting ervan. Alleen bij oververhitting kun je de leds beschadigen.
  • Eenvoudige montage: led autoverlichting is eenvoudiger in te bouwen dan xenon lampen, omdat je geen ballasten hoeft te monteren.
Let op: hoewel de montage eenvoudiger is, zit hier wel één belangrijke kanttekening bij. Het achteraf ombouwen van halogeen lampen naar led autoverlichting is namelijk wettelijk nog niet mogelijk in Nederland. De ANWB probeert hier verandering in te brengen, maar voor nu is het nog verboden om op de openbare weg te rijden met achteraf ingebouwde led autoverlichting.


Welke led autoverlichting kopen?

Er zijn verschillende soorten ledlampen. Zo bestaan er meerdere fittings, aangeduid als H1, H4, H7, H9, enzovoort.

Welke fitting voor jouw auto geschikt is, lees je in het instructieboekje van de auto, óf ontdek je eenvoudig via onze kentekencheck. Je krijgt dan meteen een overzicht van de onderdelen die bij jouw type auto passen.

Direct jouw led autoverlichting bestellen? Ga naar:
Koplampen
Achterlichten
Mistlampen


Extra tips bij led autoverlichting

Het meeste uit je verlichting halen? Volg deze tips:
  • Controleer je lampen regelmatig. Vraag bijvoorbeeld de buurman om te checken of je voorlampen, achterlampen, remlichten, achteruitrijlichten en knipperlichten het nog doen. Zo weet je op tijd of er iets aan vervanging toe is.
  • Houd altijd een set reservelampen in de auto. Zo ben je altijd voorbereid als je langs de weg komt te staan met een defecte lamp en kun je een boete voorkomen.
  • Bestel je led autoverlichting online. Met de handige filters, kentekencheck en persoonlijk advies van Uitlaatdiscounter vind je snel wat jij zoekt.
Tags in deze blog
auto-onderhoud
© 2022 Uitlaatdiscounter.nl | This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Een moment geduld aub..
Hallo, waarmee kunnen wij u helpen?
Type hieronder uw bericht voor direct contact.