APK betekenis
Wat is de APK eigenlijk? De APK afkorting staat voor Algemene Periodieke Keuring. Deze keuring met specifieke APK eisen is voor elke auto in Europa verplicht, zodat we het verkeer veiliger maken en het milieu beschermen. Dat willen we allemaal, toch?
Zes weken voordat jouw APK verlopen is, stuurt de Rijksdienst voor het Wegverkeer (afgekort RDW) jou een herinnering. Voordat de zes weken voorbij zijn, moet je jouw auto op de APK eisen hebben laten keuren bij een RDW erkend APK bedrijf. Let op: de APK is geldig tót de vervaldatum, niet tot en mét de vervaldatum. Dit betekent dat je vanaf die datum niet meer de weg op mag, zonder de auto op de APK eisen gekeurd te hebben. Je mag op de vervaldatum alleen met je niet-goedgekeurde auto de weg op om naar het keuringsbedrijf te gaan voor de APK.
Wanneer een APK keuring nodig is en welke APK eisen belangrijk zijn bij de keuring, leggen we hieronder uit.
Wanneer APK keuring laten doen?
Nieuwe personenauto’s moeten, afhankelijk van de brandstof, op APK eisen gekeurd worden na:
- 3 jaar (Diesel, gas of andere brandstof, eventueel in combinatie met elektriciteit)
- 4 jaar (Benzine, alcohol en/of elektriciteit)
Nieuwe auto’s zijn gekeurd voordat ze op de markt verschijnen, dus ze hoeven niet meteen weer op APK eisen te worden gecontroleerd. Vandaar dat dit pas na 3 tot 4 jaar gebeurt. Oudere auto’s moeten elke 1 of 2 jaar gekeurd worden.
Weet je niet wanneer jouw auto voor het laatst gekeurd is? Met de
RDW kentekencheck zie je meteen de datum wanneer de huidige APK verlopen zal zijn.
Wil je niet tot het laatste moment wachten met je APK? Je kunt al vanaf twee maanden voor de vervaldatum de auto op de APK eisen laten keuren. De nieuwe vervaldatum blijft dan nog hetzelfde, dus je hoeft voor de volgende keuring niet ook twee maanden eerder te komen. Laat je de auto meer dan 2 maanden vantevoren keuren, dan verandert de nieuwe vervaldatum wel.
Moet je jouw auto bijvoorbeeld voor 1 september 2021 op APK eisen laten keuren en doe je dit tussen 1 juli en 31 augustus? Dan is de nieuwe vervaldatum evengoed 1 september 2022. Laat je je auto in dit geval voor 1 juli 2021 keuren, bijvoorbeeld op 18 juni, dan wordt de nieuwe APK vervaldatum 18 juni 2022 in plaats van 1 september 2022.
APK eisen
Bij de keuring van jouw auto worden heel veel APK eisen gecheckt. Al die eisen zijn onder te verdelen in drie categorieën:
- Verkeersveiligheid - De remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting en carrosserie worden gecheckt op veiligheid.
- Milieuvriendelijkheid - Is bijvoorbeeld het uitlaatsysteem gasdicht en stoot de auto niet teveel CO2 uit?
- Registratie - De kilometerstand, het voertuigbewijs, identificatienummer en de brandstof worden gecontroleerd.
Wil je je verdiepen in de APK eisen per onderdeel? Bekijk dan het uitgebreide
APK handboek van de RDW.
Nadat de keurmeester alle APK eisen heeft gecheckt, stelt deze een keuringsrapport op. Daarin staan reparatiepunten, afkeurpunten en adviespunten om binnenkort te vervangen of repareren. Doe je dit niet op tijd, dan heb je kans dat de adviespunten later afkeurpunten worden. Zonde, want dan kost het je waarschijnlijk meer moeite en geld!
Afhankelijk van de tarieven van het APK bedrijf en de nodige actiepunten uit hun rapport, kunnen APK kosten dus flink oplopen. Ons advies is daarom om je auto goed bij te houden en je auto continu goed te onderhouden.
Veilige onderdelen voor een goede APK: checklist
Door regelmatig alle onderdelen van je auto te controleren en waar nodig te vervangen, voorkom je reparatiekosten bij de APK. Door alles op de APK keuring aan te laten komen, moet je in één keer een hoog bedrag betalen. Dit komt soms duurder uit dan wanneer je de onderdelen tussentijds had bijgehouden.Op basis van de APK eisen, raden wij aan om de volgende onderdelen zelf te controleren en waar nodig te repareren of vervangen:
Uitlaat
Het uitlaatsysteem van je auto voert de warmte en gassen af die de draaiende motor produceert. Werkt de uitlaat niet meer goed, dan kan dit grote problemen veroorzaken zoals oververhitting van de motor en zelfs een explosie. Dit is dus niet voor niets een van de APK eisen!
Een uitlaat is een onderdeel dat per auto verschilt. Controleer dus voordat je een nieuwe uitlaat aanschaft welke soort jij nodig hebt. Geen auto-onderdelen-expert? Wij helpen je! Controleer gemakkelijk welke onderdelen jouw auto nodig heeft, via onze kentekencheck bovenaan elke pagina. Weet je welk type je nodig hebt? Dan kun je jouw
nieuwe uitlaat morgen al in huis hebben!
Door de directe samenwerking tussen Uitlaatdiscounter en de fabriek, leveren we niet alleen snel, we krijgen de onderdelen ook voor een lagere prijs binnen. Dit rekenen wij door in de prijs voor jou als klant, waardoor ook jouw portemonnee hiervan profiteert!
Remsysteem
Zijn enorm belangrijk voor de veiligheid van je auto. De keurmeester controleert de APK eisen voor remmen, zonder de wielen te demonteren. Het kan dus zo zijn dat jouw remblokken enigszins versleten zijn, maar pas worden afgekeurd als er echt sprake is van ‘ijzer op ijzer’. Zulke slijtage zal dus als adviespunt worden genoemd, niet als afkeurpunt.Wil je voorkomen dat jouw remsysteem op de APK eisen wordt afgekeurd of als adviespunt wordt genoemd? Houd dan zelf de conditie ervan bij. Uitlaatdiscounter biedt vele onderdelen aan voor het onderhouden en vervangen van jouw remsysteem. Denk aan remblokken, remschijven, leidingen, sensoren, vloeistof en nog veel meer. Bekijk hier alle
auto rem onderdelen.
Verlichting
De APK eisen voor verlichting zijn als volgt: de koplampen, achterlichten en remlichten moeten naar behoren werken, op de juiste hoogte staan en even fel zijn. Ook knipperlichten, alarmlichten en nummerplaat verlichting behoren tot de APK eisen. Daarnaast moeten er mistlampen en reflectoren aanwezig zijn en alle verlichting moet volgens de APK eisen vocht- en waterdicht zijn.Zelf de juiste
autoverlichting onderdelen bestellen? Wij hebben een breed assortiment aan lampen en verlichting onderdelen waaruit je jouw benodigdheden kunt kiezen. Toch een verkeerd licht besteld? Deze kun je binnen 14 dagen na levering ruilen of terugsturen.
Banden
Autobanden zijn cruciaal voor de veiligheid van weggebruikers. Volgens de RDW rijdt 60% van de auto’s met een te lage bandenspanning. Hierdoor doe je er langer over om tot stilstand te komen en stoot je meer CO2 uit. De APK eisen hiervoor zijn dan ook niet voor niets streng: de profieldiepte moet minimaal 1.6mm zijn, beschadigde wielen en velgen worden afgekeurd, enzovoort.
Voor de bandenspanning is het één van de APK eisen dat banden op dezelfde as dezelfde spanning hebben. De RDW raadt aan om dit om de maand te controleren, niet alleen voordat je de APK keuring laat doen. Dit kun je gemakkelijk zelf testen met een eigen
bandenspanning controlesysteem. Deze zet je simpelweg op het ventiel van de band en het schermpje laat je zien wat de bandenspanning is.
Stuur
Er mag volgens de APK eisen geen speling zijn in de stuurinrichting. Dit betekent dat de volgende onderdelen allemaal goed vast moeten zitten: stuurstangen, stuurkogels, stuurhuishoes, stuurkolom, kruiskoppelingen, flexibele koppelingen, het stuurwiel zelf en de bouten.
Moet je iets vervangen? Hier vind je de
stuurdelen voor jouw auto.
Advies APK eisen en onderdelen
Heb je een vraag over bepaalde APK eisen, het controleren van een auto-onderdeel, of heb je hulp nodig bij het bestellen van een onderdeel? Stel deze gerust via een van onze
contact opties.Onze specialisten weten alles van auto onderdelen en helpen je graag op weg. We zijn op werkdagen van 08:30 uur tot 17:30 uur telefonisch bereikbaar. Buiten die tijden kun je ons jouw vraag uiteraard mailen en zelfs WhatsAppen!