Auto accu vervangen in 4 stappenAuto accu vervangen in 4 stappen

De accu van je auto: dit onderdeel zorgt ervoor dat alle elektrische systemen in jouw auto blijven werken. Het is dus van belang dat je deze goed onderhoudt en wanneer nodig vervangt.

Hoe weet je wanneer de accu vervangen moet worden? Hoe kun je zelf een accu vervangen? En hoe voorkom je dat je met een lege accu langs de weg komt te staan?

Hoe werkt een auto accu?

Om te begrijpen waarom en wanneer een accu vervangen moet worden, is het handig om te weten hoe een accu werkt.

Een auto accu bevat elektrische energie zoals je laptop of telefoon dat ook bevatten. Wanneer je de autosleutel omdraait, zal de accu stroom leveren aan de startmotor, waardoor de motor aan gaat.

Nu horen we je denken: de accu’s van een laptop of telefoon moeten regelmatig worden opgeladen, moet ik mijn auto accu ook opladen? Nee, er zit een dynamo in de auto, die de accu oplaadt tijdens het rijden.

Hoewel het opladen dus vrijwel vanzelf gaat, betekent dit niet dat de accu onbeperkt blijft werken. Bij je telefoon merk je dit waarschijnlijk ook; na een aantal jaren is het tijd voor vervanging.

Heb je een elektrische auto? Lees dan het artikel van de ANWB over lithium-ion-accu's de techniek en hun levensduur.

Wanneer moet ik mijn accu vervangen?

Een auto accu vervangen is meestal nodig na zo’n 3 tot 6 jaar. Deze periode hangt af van het gebruik, dus kan per auto-eigenaar iets korter of langer zijn.

Je hebt misschien wel eens gehoord dat accu’s vaak in de winter aan vervanging toe zijn. Dit komt doordat de kou meer capaciteit vraagt van de accu en daardoor sneller op ‘is’. .

Accu problemen voorkomen

Voorkom het onnodig vroegtijdig je accu vervangen met deze tips: 
 • Verbruik minder stroom. Stoelverwarming, verlichting, achterruitverwarming en ventilators kosten veel energie en versnellen de termijn waarop je accu vervangen moet worden.
 • Controleer de polen van de accu regelmatig. Het contact kan bijvoorbeeld onderbroken worden door aanslag op de polen. Borstel ze schoon met een water-soda oplossing.
 • Rijd langere stukken. Als je alleen korte afstanden aflegt, moet de accu vaker stroom leveren om te starten en kan deze niet volledig opladen tijdens de rit. Probeer meerdere korte ritten te combineren tot één langere rit (bij voorkeur van 10-20 km per week) of plan activiteiten zo dat je minder kortere ritten hoeft te maken. Dat scheelt je ook nog eens tijd in je agenda.
 • Om te voorkomen dat de accu te weinig zuur heeft, kun je de accu vullen met gedemineraliseerd water.
 • Als je accu een tijd heeft stilgestaan, bijvoorbeeld nadat je zonder auto op vakantie bent geweest, kan de spanning verminderd zijn. In dat geval kun je de accu opladen met een acculader.
 • Controleer na het rijden altijd of je de verlichting wel hebt uitgezet. Blijft deze te lang aan staan, dan is de accu leeg tegen de tijd dat je weer instapt voor je volgende rit.

Gaat de accu ook niet aan met behulp van startkabels? Dan moet je toch echt de accu vervangen.

Stappenplan auto accu vervangen

Zelf een accu vervangen doe je zo:

Stap 1: Voorbereiden

Voordat je aan de slag gaat met een accu vervangen, is een goede voorbereiding van groot belang. Ga nooit zelf een accu vervangen voordat je de volgende voorzorgsmaatregelen hebt getroffen:
 • Was je handen grondig met zeep voor- en nadat je de accu vervangen hebt. Dit voorkomt gezondheidsklachten vanwege het lood en andere chemicaliën die in een auto ccu aanwezig zijn.
 • Draag beschermende handschoenen en een bril.
 • Kantel een natte accu nooit meer dan 45 graden. Hierdoor kan er accuzuur uit lekken, wat je huid ernstig kan verbranden.
 • Schakel het contact altijd eerst uit, zodat er geen spanning meer op het circuit staat tijdens het proces van de accu vervangen/(de)monteren.
 • Zorg dat het spanningsniveau minimaal 12.5 Volt is, voordat je de batterij aansluit.
 • Laat de accu opwarmen tot 15°C voordat je begint met opladen.
 • Schakel de auto uit en haal de sleutel eruit voordat je doorgaat naar stap 2 van de accu vervangen. Heb je een nieuwer automodel? Laat dan wel de stroom op de auto, met behulp van startkabels of een memory saver.


Stap 2: Verwijderen van de oude accu

Verwijder eerst de min pool van de accu, deze is vaak zwart van kleur. Daarna koppel je de plus pool los, deze is meestal rood of bruin gekleurd. Let op: zorg dat de rode kabel/klem nergens tegenaan komt, om kortsluiting en schade te voorkomen.

Daarna kun je de accu vervangen: maak de klem van de accu los en verwijder de accu uit de auto. Maak indien nodig de accu klemmen schoon voordat je de nieuwe accu plaatst.


Stap 3:Accu vervangen door een nieuwe

Plaats de nieuwe accu in de accubak waaruit je zojuist de oude batterij hebt verwijderd. Maak eerst de plus pool vast, daarna de min pool en dan de accu klemmen.

Controleer nog of de ventielopeningen niet afgesloten zijn en je bent klaar met je accu vervangen.

Stap 4:Start de auto

Om te controleren of de nieuwe accu goed geïnstalleerd is, start je de auto. Gaat deze zonder problemen aan? Dan kun je weer een paar jaar op weg.

Auto accu kopen online

Je oude accu vervangen? Een nieuwe auto accu vind je bij Uitlaatdiscounter. Je ziet via de kentekencheck eenvoudig en snel welke accu geschikt is voor jouw auto. Daarnaast kun je altijd onze experts om advies vragen!
Tags in deze blog
auto-onderhoud
© 2022 Uitlaatdiscounter.nl | This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Een moment geduld aub..
Hallo, waarmee kunnen wij u helpen?
Type hieronder uw bericht voor direct contact.