Grote beurt auto: checklist en kosten



Grote beurt auto: checklist en kosten


De grote beurt: wat is het verschil met een kleine beurt en de APK? Welke auto onderdelen komen aan bod bij een grote beurt? Hoeveel kost het en kun je hierop besparen? De antwoorden op deze vragen vind je hier.


Waarom een grote beurt auto doen?

Auto’s moeten regelmatig gecontroleerd worden om te bepalen of alle onderdelen nog goed werken. Bij een APK worden enkele onderdelen gecontroleerd, bij een grote beurt neemt de garage echt álles mee. Een grote beurt voor je auto is dus een uitgebreidere check die je meer inzicht in de veiligheid van je auto biedt. Auto fabrikanten raden dan ook aan regelmatige controles te doen. Controleer je de onderdelen namelijk op tijd, dan kun je ernstige schade voorkomen. Dat scheelt niet alleen stressvolle situaties aan de kant van de weg, ook voorkom je hiermee onnodig hoge kosten. Door een grote beurt te laten uitvoeren voorkom of detecteer je dus schade voordat het te laat is. Wist je dat het ook andere voordelen met zich mee brengt zoals:
  • Je behoudt je recht op garantie - dit is niet het geval als je de kleine of grote beurt overslaat;
  • Bij het verkopen van je auto kun je meer geld vragen omdat je een ingevuld onderhoudsboekje kunt leveren.
Een grote beurt voor je auto zorgt er dus voor dat de auto goed onderhouden blijft en voorkomt duurdere reparaties en vervangingen op de lange termijn. Zo ga je altijd zonder zorgen op weg.


Verschil kleine en grote beurt auto

De namen zeggen het al: het verschil tussen een grote beurt en een kleine beurt is hoe uitgebreid de auto onderzocht wordt. Bij de grote beurt controleert de garage bijvoorbeeld op meer vloeistoffen dan bij de kleine beurt. Gemiddeld wordt er bij een grote beurt op 50 extra punten gecontroleerd die niet bij de kleine beurt worden meegenomen. Een kleine beurt is sneller nodig dan een grote beurt. Je auto is 2x zo snel toe aan een kleine beurt als aan een grote beurt.


Wat is het verschil tussen een grote beurt auto en de APK?

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een momentopname waarbij de focus ligt op de veiligheid en milieuprestatie van de auto. Hiervoor zijn eisen opgesteld vanuit de overheid. Voldoet je auto niet aan de eisen, dan mag je er de weg niet mee op. Het is dus meer een controle wat betreft algemene eisen, dan een onderhoudsbeurt. De grote beurt is wel een onderhoudsbeurt. Hier wordt gecontroleerd of de onderdelen nog een paar jaar mee kunnen. Dit is dus meer om te kijken of je met dit onderdeel de volgende beurt nog haalt, in plaats van of je voldoet aan de minimale eisen van de overheid. Lees meer over de APK in ons blog ‘APK eisen: checklist en kostenbesparende tips’. Een voorbeeld: bij de APK moeten je banden een minimale profieldiepte hebben. Of je daarmee nog 15.000 km kunt rijden maakt dan niet uit. Bij de grote beurt wordt dit juist wel meegenomen en worden je banden vervangen als je er niet nog 15.000 km mee kunt rijden. Tip: combineer je APK met de grote beurt. Zo controleer je de veiligheid, milieuprestatie én het onderhoud van je auto in één keer. Bovendien betaal je dan niet extra voor een aparte APK.


Wanneer een grote beurt auto laten doen

De grote beurt wordt aangeraden na 2 jaar of 30.000 gereden km te doen. Vaak kun je ook in het instructieboekje van je auto terugvinden wanneer jouw type auto toe is aan een grote beurt. Heb je het idee dat je al eerder een grote beurt moet inplannen? Doe dat dan zeker, je bent er liever te vroeg bij dan te laat. Bovendien hangt er veel af van het merk en type auto, de leeftijd en de kilometerstand. Jouw specifieke auto kan daardoor sneller of juist minder vaak een onderhoudsbeurt nodig hebben dan die van je buurman.


Grote beurt auto checklist: wat wordt er gecontroleerd?

Zoals je al kon lezen, wordt er bij een grote beurt veel meer gecontroleerd dan bij een kleine beurt. Waar er bij de kleine beurt naar slechts 30 punten wordt gekeken, zijn dit bij de grote beurt wel 80 punten. Hieronder een checklist van alle onderdelen die aan bod komen bij de grote beurt:


Binnen in de auto

Onderdeel Grote beurt auto Kleine beurt auto
Dashboardverlichting Ja Nee
Veiligheidsgordel Ja Nee
Stoelbevestiging Ja Nee
Pedaalrubber Ja Nee
Verwarming Ja Nee
Handrem Ja Nee
Claxon Ja Nee
Airbag Ja Nee


Buitenkant auto

Onderdeel Grote beurt auto Kleine beurt auto
Ruiten(wissers) Ja Ja
Deurscharnieren Ja Nee
Ruitensproeiers Ja Nee
Buitenspiegels Ja Nee
Carrosserie Ja Nee
Verlichting Ja Ja


Motorkap 

Onderdeel Grote beurt auto Kleine beurt auto
Motor/distributieriem Ja Nee
Brandstofslangen Ja Nee
Versnellingsbak Ja Nee
V-riem/V-snaar Ja Nee
Koelvloeistof Ja Ja
Remvloeistof Ja Nee
Koelsysteem Ja Nee
Accu Ja Ja
Oliefilter vervangen Ja Ja
Motorolie vervangen Ja Ja
Luchtfilter vervangen Ja Nee
Bougies Ja Nee
Ruitenwisservloeistof Ja Ja
Interieurfilter Ja Nee
Brandstoffilter (alleen diesels) Ja Nee



Onder de auto

Onderdeel Grote beurt auto Kleine beurt auto
Remslangen en leidingen Ja Nee
Schokdempers en veren Ja Ja
Kogels en draagarmen Ja Nee
Uitlaat/katalysator Ja Ja
Remsysteem Ja Ja
Banden Ja Ja

Tip: kijk ter voorbereiding zelf alvast (een deel van) deze onderdelen na. Wat je zelf al controleert en eventueel vervangt scheelt soms aanzienlijk in garagekosten.

Kosten van een grote beurt auto
Hoeveel een grote beurt kost hangt af van de garage, jouw auto en de onderdelen die vervangen moeten worden. Ter indicatie: gemiddeld gezien betaal je voor een grote beurt een start tarief van zo’n 200 tot 400 euro. Is er niets aan de hand met je auto, dan blijft het hierbij. Zijn er wel defecten gevonden en moet er iets vervangen worden? Dan komt er al gauw zo’n 300 tot 500 euro bij. Reken dus maar op een kostenplaatje van zo’n €500 tot €700 als je een grote beurt plant.


Tips voor kostenbesparing grote beurt

Om een onnodig hoge rekening te voorkomen, kun je met onderstaande tips aan de slag:
  • Plan je APK tijdens de grote beurt. Auto garages doen dit vaak gratis, terwijl een aparte APK vaak wel geld kost.
  • Doe zelf regelmatig onderhoud buiten de checks om. Door alles tussentijds goed bij te houden zal de rekening van de grote beurt lager uitvallen.
  • Vervang zelf je olie, ruitenwissers en andere onderdelen. Dit scheelt in de kosten die je betaalt voor de manuren van het garagepersoneel.
  • Laat je het vervangen en monteren liever over aan de experts? Bestel dan evengoed zelf de nodige onderdelen. Deze zijn vaak goedkoper te vinden via andere aanbieders dan via de garage. Hiervoor moet je uiteraard wel zelf wat checks doen van tevoren, zodat je weet welke onderdelen je nodig hebt.


Bestel je onderdelen online

Via Uitlaatdiscounter.nl bestel je eenvoudig en snel de juiste onderdelen voor jouw auto. Alles is voor een scherpe prijs te vinden vanwege onze directe inkoop bij de fabriek. Zo krijg je de hoogste kwaliteit voor de beste prijs.

Bekijk hier alle auto-onderdelen en vind meteen de passende onderdelen voor jouw type auto met de kentekencheck. Neem gerust contact met ons op voor advies en andere vragen.
Tags in deze blog
auto-onderhoud
© 2022 Uitlaatdiscounter.nl | This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Een moment geduld aub..
Hallo, waarmee kunnen wij u helpen?
Type hieronder uw bericht voor direct contact.