Koelvloeistof vervangen: stappenplan en tipsKoelvloeistof vervangen: stappenplan en tips


Je kijkt op je auto dashboard en het koelvloeistof lampje brandt, wat nu? Je moet de koelvloeistof bijvullen; waarom, hoe en met welke vloeistof? In dit blog leggen wij jou alles over koelvloeistof vervangen stap voor stap uit.


Waarom koelvloeistof vervangen?

De motor van je auto wordt tijdens het draaien erg warm. Om de motor niet oververhit te laten raken, is koelvloeistof nodig. Dit houdt de motor op temperatuur: de vloeistof wordt voortdurend rondgepompt binnen het koelsysteem van de motor en leidt de hitte naar buiten via de radiateur. Hiervoor is voldoende vloeistof nodig, anders krijg je te maken met:
 • Oververhitting - de motor wordt niet teruggebracht naar een veilige temperatuur en kan zijn warmte niet goed kwijt. Je zult hoogstwaarschijnlijk rook uit de motorkap zien komen.
 • Lekkage - moet je steeds vaker de koelvloeistof vervangen of bijvullen? Dan is er hoogstwaarschijnlijk sprake van lekkage. Dit kan komen door slijtage aan de slangen, leidingen of andere onderdelen van het koelsysteem. Ook kunnen onderdelen scheuren door botsingen en schokken, wat ook voor lekkage zorgt. Heb je een nieuw onderdeel nodig? Bekijk en bestel hier alle auto-onderdelen voor het koelsysteem van jouw auto.
Naast het koel houden van de motor, beschermt koelvloeistof de motor ook tegen schuimvorming, corrosie en vrieskou (koelvloeistof wordt vaak ook wel antivries genoemd) en het reinigt en smeert de motor. Al deze functies zorgen voor meer veiligheid in je auto. Je koelvloeistof vervangen en bijvullen is dus van groot belang om autopech en dure reparaties te voorkomen!


Welke koelvloeistof heb ik nodig?

Voordat je aan de slag gaat met koelvloeistof vervangen, moet je weten welke koelvloeistof jouw auto nodig heeft. Per auto verschilt namelijk welk type geschikt is. Kies je de verkeerde kleur voor koelvloeistof vervangen, dan kun je je motor ernstige schade toebrengen. Met welke auto correspondeert welke koelvloeistof? Kenteken checks zijn hiervoor de meest simpele oplossing: vul het kenteken van jouw auto in bij de zoekbalk bovenaan deze pagina en je krijgt precies de soorten koelvloeistof te zien die voor jouw specifieke auto geschikt zijn. Ook voor alle andere auto-onderdelen kun je deze kenteken tool toepassen. Zo hoef je nooit meer te twijfelen of je de juiste auto-onderdelen hebt besteld! Bij het vervangen van koelvloeistof is de kleur van de vloeistof ook van belang. Hoewel de meeste auto’s tegenwoordig op rode of roze vloeistof draaien, kunnen ook andere kleuren gebruikt worden voor koelvloeistof vervangen. Vooral voor het bijvullen van koelvloeistof is de kleur belangrijk. Controleer de vloeistof die er nu al in zit, voordat je gaat bijvullen. Meng je namelijk verschillende kleuren vloeistof met elkaar, dan kan er juist schade in je koelsysteem ontstaan. Koelvloeistof vervangen is hierin iets makkelijker, aangezien je de nieuwe vloeistof in een lege container giet. Toch kun je niet elke kleur gebruiken voor het vervangen van koelvloeistof. Afhankelijk van jouw type auto, zijn sommige kleuren wel geschikt en anderen niet. Wij hebben voor elke kleur koelvloeistof op een rij gezet voor welke auto’s deze kleuren geschikt zijn:

Kleur koelvloeistof Type auto
Groen Peugeot en Citroën modellen
Transparant Alle modellen (mengbaar met andere kleuren!)
Rood/roze Auto’s geproduceerd door de Volkswagen Group (VAG), zoals Seat, Audi en Volkswagen. Bekijk hier de volledige lijst van VAG modellen.
Geel Nieuwere auto’s van Opel/Vauxhaull, Mercedes, Saab en Ford
Blauw Oudere auto’s van Mercedes, Opel, Saab en de Volkswagen Group (VAG).


Stappenplan koelvloeistof vervangen

Je koelvloeistof vervangen is een onderhoudstaak die elke 2 jaar hoort te gebeuren. Zelf kun je herkennen dat je auto aan koelvloeistof vervangen toe is, als de huidige vloeistof donker is geworden. Het verversen hiervan kun je in de buurt door de garage laten doen, langs de weg door de wegenwacht, of thuis zelf. Hoe kun je zelf je koelvloeistof vervangen? Volg de onderstaande stappen voor een makkelijke, succesvolle verversing:


Zorg dat de motor volledig is afgekoeld.

Het koelsysteem van de motor staat onder druk. Ga je je koelvloeistof vervangen terwijl de motor nog warm is? Dan riskeer je een hete fontein van vloeistof, dat ernstige brandwonden kan veroorzaken. Probeer dus eerst de temperatuur van de auto te beheersen, voordat je aan de slag gaat met de koelvloeistof vervangen: zet de motorkap open om de warmte sneller te laten ontsnappen en schakel de airco uit. Zet de kachel en blower juist allebei op de maximale standen. Het kan daardoor erg benauwd worden in de auto, dus zet eventueel je raam op een kiertje om het iets aangenamer te maken voor jezelf.


Draai voorzichtig de radiateur dop los

Ondanks het afkoelen van de auto, zit er bij het koelvloeistof vervangen nog steeds druk op het koelsysteem. Verlaag daarom het risico op die hete vloeistof fontein: draai niet in één keer de dop van de radiateur of het expansietankje los, stukje bij beetje is veiliger. Gebruik ook een doek tijdens het draaien, om je handen te beschermen.


Vang de oude vloeistof op

Om de oude vloeistof op te vangen bij het koelvloeistof vervangen, zet je een bak onder de plug of kraan van de radiateur. Deze vind je aan de onderkant van de auto. Zorg dat de bak groot genoeg is om zo’n 4 liter vloeistof op te vangen. Haal nu de plug van de radiateur los en laat de deze leeglopen in de bak. Zet de opvangbak daarna onder de motor, haal ook die plug los en vang de resterende vloeistof op. Met de oude vloeistof kun je bij een milieustraat terecht.


Koelvloeistof vervangen

Leeg het expansievat (de tank waar de koelvloeistof in zat) en maak deze van binnen helemaal schoon. De koelvloeistof vervangen doe je voor twee onderdelen: het expansievat/de tank en de radiateur. De koelvloeistof tank vul je tot het maximum dat staat aangegeven. De radiateur vul je daarna tot de nek met koelvloeistof.


Zet de motor aan en uit

Wanneer je de motor nu opnieuw aanzet, zal de zojuist vervangen koelvloeistof geleidelijk aan zakken. Zet de motor weer uit en wacht bij voorkeur opnieuw tot deze is afgekoeld. Dat zal ongeveer een kwartier duren. Bekijk daarna de vloeistoftank en vul deze bij indien nodig. Let hierbij zoals altijd op de indicaties van de minimale en maximale tankinhoud.


Laat het koelsysteem controleren

Heb je de koelvloeistof vervangen omdat je langs de weg stond met een oververhitte motor? Dan is het belangrijk dat je het koelsysteem uitgebreid laat controleren. Een oververhitte motor kan namelijk verschillende oorzaken hebben, die de veiligheid van je auto beïnvloeden.


Extra tips

Een paar extra aandachtspunten en tips bij koelvloeistof vervangen en bijvullen:
 • Rode/roze koelvloeistof hoeft niet vervangen te worden. Deze vloeistoffen met de aanduiding G12 of G12+ gaan in principe net zo lang mee als de levensduur van een auto.
 • Sta je langs de weg met oververhitte motor? Laat dan liever de koelvloeistof vervangen door de Wegenwacht. Zij zijn specialisten, doen dit vaker en weten dus precies hoe ze de gevaarlijke brandwonden kunnen voorkomen.
 • Heb je niet de juiste kleur koelvloeistof bij de hand? De tank met water of een andere kleur koelvloeistof vervangen, is in dit geval beter dan helemaal niks toevoegen. Let op: doe dit alleen in geval van nood, water heeft namelijk een veel hoger vriespunt dan koelvloeistof, waardoor je minder veilig rijdt. Laat dus zo snel mogelijk de koelvloeistof vervangen door de juiste kleur.
 • De tank met water of een verkeerde kleur koelvloeistof vervangen is dus niet ideaal. Wil je deze situatie voorkomen? Zorg dan dat je altijd een fles met de juiste koelvloeistof in de auto hebt liggen. Zo kun je op elk onverwacht moment de koelvloeistof vervangen met een gerust gevoel.
 • Controleer je koelvloeistofpeil elke maand. Zo voorkom je onverwachte oververhitting en andere problemen. Bovendien is je koelvloeistof vervangen een stuk minder stressvol op je eigen oprit dan aan de kant van de snelweg!


Koelvloeistof kopen online

Bij Uitlaatdiscounter kun je gemakkelijk de juiste koelvloeistof voor jouw auto kopen. Door de kenteken check bovenaan de pagina te doen, krijg je een duidelijk overzicht voor jouw auto: niet alleen met welke koelvloeistof vervangen en bijvullen mogelijk is, ook vele andere geschikte auto-onderdelen voor jouw model zie je op een rij.

De voordelen van online koelvloeistof kopen bij Uitlaatdiscounter?
 • Door direct samen te werken met de fabriek, komen de producten niet alleen snel, maar ook goedkoper binnen. Wij betalen minder aan de fabriek, jij betaalt minder aan ons. Zo kunnen we hoge kwaliteit leveren voor een lage prijs.
 • Met behulp van de kenteken check weet je zeker dat je de juiste onderdelen bestelt en dus niets hoeft terug te sturen.
 • Toch een verkeerde of dubbele aankoop gedaan? Geen probleem! Je kunt ze binnen 14 dagen gemakkelijk retourneren of ruilen.
 • Onze experts staan altijd klaar voor vragen en advies. Neem gerust contact op om jouw vraagstuk voor te leggen.
Tags in deze blog
auto-onderhoud
© 2022 Uitlaatdiscounter.nl | This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Een moment geduld aub..
Hallo, waarmee kunnen wij u helpen?
Type hieronder uw bericht voor direct contact.