Koplamp polijsten in 4 eenvoudige stappen


Koplamp polijsten in 4 eenvoudige stappen


Doffe koplampen geven je auto niet alleen een minder mooie uitstraling, het is vooral erg onveilig.

Door krassen en vergeling zijn je lichten namelijk slechter te zien voor andere weggebruikers. Bovendien hebben doffe koplampen minder lichtopbrengst, waardoor je zelf ook slechter zicht hebt op de weg.

Wat kun je hieraan doen? Je kunt naar de garage gaan, zelf de koplamp polijsten of compleet nieuwe koplampen kopen. De garage zal zo’n €40 extra kosten ten opzichte van het zelf polijsten. Bovendien zijn nieuwe koplampen een investering van soms wel honderden euro’s.

In dit artikel leggen wij uit hoe jij zelf een koplamp polijst, in een handig stappenplan.

Lees meer over de oorzaken, gevaren en oplossingen voor doffe koplampen in ons andere artikel: Doffe koplampen: oorzaken en oplossingen.


Stap 1: Koop een koplamp polijst set

Schaf de volgende producten aan: een koplamp schoonmaakmiddel (kunststofreiniger), coating (koplampbeschermer) en één of twee schuursponsjes. Verder komen een microvezeldoek, een oud T-shirt en (schilders)tape goed van pas.


Stap 2: Schoonmaken en aftapen

Zorg vooraf dat de koplampen schoon zijn. Ga bijvoorbeeld naar de wasstraat of maak thuis de lampen schoon met autoshampoo.

Om echt al het vuil van de koplamp te verwijderen, helpt een klei handschoen. Deze maak je nat en wrijf je over de koplamp, om hardnekkig vuil weg te werken.

Plak daarna wat tape rond de lamp. Zo voorkom je dat de autolak beschadigt terwijl je de koplamp polijst.

Spray de koplamp en het schuursponsje in met water. Het is belangrijk dat deze continu nat blijven, zodat het schuren geen krassen achterlaat. Zulke krassen probeer je nou juist te verwijderen, het zou zonde zijn als je nieuwe creëert.


Stap 3: Kunststofreiniger

Breng de kunststofreiniger aan op het schuursponsje. De benodigde hoeveelheid is ongeveer ter grootte van een euromunt.

Zorg dat je de koplamp polijst met kleine, cirkelende bewegingen. Pas gerust de nodige druk toe, vooral op de plekken waar veel aanslag zit. Het is belangrijk dat je de volledige koplamp polijst, niet alleen de plekken met zichtbare krassen. Neem hier dan ook de tijd voor; circa 5 minuten per koplamp.

Na het schuren met de kunststofreiniger blijft er een witte waas achter. Dit verwijder je eenvoudig met een natte microvezeldoek. Heb je deze niet in huis? Dan kun je een oud T-shirt nat maken en gebruiken.

Spoel het schuursponsje uit en herhaal deze stap totdat de koplampen enigszins transparant zijn.


Stap 4: Coating

Dit wondermiddel laat je koplampen weer stralen èn beschermt ze tegen nieuw vuil. Spray de coating over de lamp en kijk toe hoe de lamp opklaart. Verwijder de tape en je bent weer klaar om veilig de weg op te gaan.


Extra tips bij koplamp polijsten

Een aantal extra aandachtspunten wanneer je een koplamp polijst:
  • Controleer regelmatig de helderheid van je koplampen. Doffe koplampen zijn namelijk een afkeurpunt bij de APK. Regelmatig zelf controleren en de koplamp polijsten voorkomt een afkeuring en dure rekeningen bij de garage.
  • Heb je een oudere auto? Dan heb je misschien glazen koplampen in plaats van kunststof lampen. Een glazen koplamp polijsten kan niet, dus controleer het materiaal voordat je aan de slag gaat. Een kunstof lamp beweegt iets mee wanneer je erop drukt, een glazen lamp niet.
  • Zorg dat je nog genoeg koplamp polijstmiddel over hebt om stap 3 te herhalen. Vaak kun je dit goed nagaan hoeveel er nog in zit, toch is dubbelchecken geen overbodige luxe.
  • Werkt het koplamp polijsten niet en blijft deze dof? Dan is het tijd om een nieuwe koplamp te kopen. Bij Uitlaatdiscounter hebben we een breed assortiment aan auto-onderdelen voor vrijwel elk type auto. Doe de kentekencheck op onze website voor een specifieke selectie voor jouw auto.
  • Nog meer glans? Gebruik een siliconenverwijderaar van tevoren en blanke lak of polish wax achteraf. Klik hier voor nog meer handige onderhoudsproducten.


Advies nodig? Uitlaatdiscounter staat klaar

Neem voor extra informatie en tips over productkeuzes contact op met onze klantenservice. Zij helpen je graag verder. Ook kun je hier terecht voor vragen over ons retourbeleid, verzending en montage service.
Tags in deze blog
auto-onderhoud
© 2022 Uitlaatdiscounter.nl | This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Een moment geduld aub..
Hallo, waarmee kunnen wij u helpen?
Type hieronder uw bericht voor direct contact.