Motorolie bijvullen en peilen: alles over olieMotorolie bijvullen en peilen: alles over olie


Het klinkt makkelijk: even het peil checken, motorolie bijvullen en klaar. Toch komt er iets meer bij kijken dan dat. Het peilen en bijvullen van motorolie is een belangrijke onderhoudstaak voor de veiligheid van je auto. Als je hierbij iets over het hoofd ziet, kan dat ernstige en dure gevolgen hebben. Lees verder voor een duidelijke uitleg over motorolie bijvullen, peilen en meer.

Waarom je de olie moet peilen

Motorolie bijvullen is op verschillende manieren belangrijk voor je auto. Olie heeft vier functies binnen de motor, namelijk:
 • Smeren - Als smeermiddel zorgt de olie dat de onderdelen in de motor soepel blijven draaien.
 • Beschermen - Motorolie bijvullen helpt niet alleen de onderdelen vloeiender te laten draaien, olie beschermt de onderdelen ook tegen slijtage en schade.
 • Reinigen - Motorolie zorgt dat de motor schoon blijft. Het brengt (hele kleine) vervuilende deeltjes naar het oliefilter.
 • Koelen - Om overhitting te voorkomen, wordt de motor niet alleen door het koelsysteem, maar ook door de olie op temperatuur gehouden. De olie voert namelijk de warmte af naar buiten.
Op de nodige momenten je motorolie bijvullen helpt dus tegen defecten, schade, vuil en oververhitting. Elke maand de motorolie peilen voorkomt dat je voor dit soort verrassingen komt te staan. Wacht dus niet af tot het motorolie lampje gaat branden.


Motorolie peilen en bijvullen in 7 stappen

Jouw motorolie bijvullen? De eerste stap hierin is de motorolie peilen. Zo doe je dat:
 1. Vind de peilstok. Deze herken je vaak aan een gekleurde ring of gekleurd handvat en bevindt zich in het motorblok.
 2. Zet de auto op een vlakke ondergrond, zodat de waarde op de peilstok niet beïnvloed wordt.
 3. Zorg dat de auto minimaal 10 minuten stilstaat. Zo koel je de motor af en laat je de olie uit de motor terug naar het carter lopen. Dit voorkomt dat de olie die in de motor achterblijft, voor een te lage waarde op de peilstok zorgt. Te veel motorolie bijvullen is hier een gevaarlijk gevolg van. De motor kan hierdoor gaan lekken of zelfs vastlopen.
 4. Steek een schone, droge peilstok in één snelle beweging in en uit de olietank.
 5. Lees het niveau van de motorolie af op de peilstok. Er staan twee streepjes op de stok: een minimum en een maximum. Tussen de twee streepjes zit 1 liter verschil, dit geldt voor alle auto’s.
 6. Zit het oliepeil tussen de twee streepjes, dan is de motorolie bijvullen niet nodig. Is je oliepeil te laag? Dan moet je ongeveer een halve liter motorolie bijvullen om weer tussen het minimum en maximum te komen. Met een te hoog oliepeil kun je het beste naar de garage gaan.
 7. Moet je de motorolie bijvullen? Doe de motorkap open en zoek naar de dop met een icoon van een oliekan waar druppels uit vallen. Dit is de vuldop van de olietank. Draai deze open en vul de olie bij.


Motorolie bijvullen: let hier op

Naast motorolie peilen, zijn er ook andere aandachtspunten bij het onderhouden en bijvullen van je motorolieniveau.

Te vaak bijvullen

Moet jij regelmatig de motorolie bijvullen? Grote kans dat je te maken hebt met lekkage of slijtage. Dit komt soms doordat er te veel olie is bijgevuld en dit is gaan lekken. Er zijn ook andere mogelijkheden voor vaak motorolie bijvullen, zoals de pakkingen van rubber die vervangen moeten worden. Deze gaan namelijk na een bepaalde tijd lekken.

Wacht met opnieuw motorolie peilen

Was je oliepeil te laag en is dit bijgevuld? Wacht dan even voordat je opnieuw gaat peilen. De motorolie komt namelijk niet meteen in de tank. Extra motorolie bijvullen voordat de eerder bijgevulde olie bij de tank is, zorgt dan voor een te hoog oliepeil.


Gebruik een trechter en doek

Om morsen te voorkomen, is het gebruik van een trechter en doek bij motorolie bijvullen van groot belang. De trechter zorgt ervoor dat er geen olie op de rest van de motoronderdelen komt, en met de doek bescherm je de handen.


Houd altijd een flesje reserve olie in de auto

Voorkom stressvolle situaties langs de weg door altijd een flesje met een halve of hele liter olie bij je te hebben. Mocht het motorolie lampje gaan branden, dan ben jij voorbereid. Even de motorolie bijvullen en je kunt zo weer verder rijden.Welke motorolie heb ik nodig?

Ga je de motorolie bijvullen? Dan kun je niet zomaar elke olie gebruiken. De juiste motorolie voor jouw auto staat aangegeven in de handleiding. Het cijfer voor de juiste olie bestaat uit twee getallen, gescheiden door de letter W. Het cijfer voor de W geeft aan hoe dik de olie is in de winter, het cijfer achter de W staat voor de dikte wanneer de motor warm is. Heb je de handleiding van de auto niet bij de hand? Je kunt via onze kentekencheck bovenaan de pagina met één klik zien met welke soort motorolie bijvullen geschikt is. De juiste olie gevonden? Dan kun je meteen jouw motorolie bestellen. Soms is het mogelijk om uit meerdere soorten olie te kiezen. Dan is het handig om te kijken naar het verschil tussen:
 • Minerale motorolie bijvullen doe je vooral bij oudere auto’s. Ga je met deze motorolie bijvullen, dan ben je vaak het goedkoopst uit.
 • Synthetische olie is bestand tegen hogere temperaturen en zorgt dat de motor beter start wanneer deze nog koud is.
 • Dunne motorolie voert sneller vuildeeltjes en hitte af uit de motor. Ook is deze olie sneller bij de motoronderdelen om deze te smeren tijdens een koude start.
 • Long-life motorolie bijvullen is in principe de beste optie. De naam zegt het al: deze olie gaat langer mee dan de anderen. Wat hierbij wel belangrijk is, is dat het oliefilter net zo lang meegaat. Wanneer je het oliefilter vervangt, moet je namelijk ook de motorolie bijvullen.
Lees meer over de verschillende motoroliën op de website van de ANWB.Het oliefilter vervangen

Niet alleen de juiste motorolie bijvullen en regelmatig peilen hebben invloed op de motor. Ook het oliefilter moet goed onderhouden worden om schade en lekkages te voorkomen. Het oliefilter vangt de vuildeeltjes op uit de motorolie. Op den duur is het oliefilter zo versleten, dat deze met vuil verstopt zit en dus niet meer goed doorstroomt. In dat geval gaat een beschermingsklep open, die alle olie laat doorstromen zonder vuil te filteren. Het is dus belangrijk om zo snel mogelijk het oliefilter te vervangen. Hoe langer je hiermee wacht, hoe vuiler de motor wordt. Dit kan voor ernstige schade aan de motoronderdelen zorgen. Een oliefilter gaat zo’n 60.000 kilometer mee voordat deze aan vervanging toe is. Dat komt gemiddeld neer op zo’n 4 tot 5 jaar. Koop je een tweedehands auto, dan is het handig om te vragen wanneer het oliefilter van de auto voor het laatst vervangen is.

Hoe vervang je het oliefilter zelf?
 1. Demonteer het huidige oliefilter. Deze is te vinden aan de buitenkant van het motorblok.
 2. Gooi het oude oliefilter weg bij het chemisch afval. Dit geldt overigens voor alle onderdelen die met motorolie in aanraking zijn geweest.
 3. Smeer het nieuwe oliefilter in met een beetje motorolie. Dit zorgt ervoor dat je het filter makkelijker los krijgt wanneer deze op zijn beurt aan vervanging toe is.
 4. Schroef het nieuwe, gesmeerde oliefilter vast. Blijf schroeven totdat de pakking van het filter het metaal raakt en draai dan nog voorzichtig een halve slag om het filter goed klem te zetten.
 5. Vul het oliepeil tot de maximum streep.
 6. Start de motor en geef een aantal keer gas. Laat de motor daarna even draaien om de olie rond te laten gaan door de motoronderdelen.
 7. Daarna nog even het oliepeil controleren en waar nodig de motorolie bijvullen en je bent klaar.Vloeistoffen en auto-onderdelen online kopen

Ga jij aan de slag met je motorolie bijvullen, het oliefilter vervangen of andere onderdelen in je auto verbeteren? Bij Uitlaatdiscounter vind je alle auto-onderdelen, vloeistoffen en hulpmiddelen voor het klussen aan jouw auto. Door je items online te bestellen bij Uitlaatdiscounter, profiteer je van:Ruim assortiment: Voor vrijwel elk type auto vind je allerlei soorten auto-onderdelen. Kun je iets niet vinden? Neem contact met ons op!
 • Scherpe prijzen: Wij kopen de onderdelen direct bij de fabriek in. Dit bespaart ons kosten, wat resulteert in lagere prijzen voor jou als klant.
 • Snelle levertijd: Je hebt dankzij de kentekencheck en directe inkoop bij de fabriek snel de juiste onderdelen binnen.
 • Uitzonderlijke service: Onze klanten geven gemiddeld een 9,1 aan onze service en webshop. Wij doen er namelijk alles aan om jou de juiste onderdelen zo snel mogelijk te leveren. Ruilen en retourneren is geen probleem en je kunt ons de hele werkweek goed bereiken, op wel 4 verschillende manieren.
Tags in deze blog
auto-onderhoud
© 2022 Uitlaatdiscounter.nl | This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Een moment geduld aub..
Hallo, waarmee kunnen wij u helpen?
Type hieronder uw bericht voor direct contact.