Alles over de APK keuring

Alles over de APK keuring

Wat is de APK keuring precies? Waar staat de afkorting voor en wat wordt er gecontroleerd? De antwoorden op deze vragen lees je hier.

Ook vertellen we je wanneer je een APK keuring moet doen, wat er gebeurt als je auto wordt afgekeurd op de APK én hoe je hoge kosten kunt voorkomen.

Waar staat APK voor?

De afkorting APK betekent ‘Algemene Periodieke Keuring’. In een APK keuring worden de wettelijke eisen voor voertuigen gecontroleerd. Deze eisen zijn opgesteld voor de verkeersveiligheid en het milieu. Zo zorgt de APK keuring ervoor dat er niet te veel schadelijke uitstoot vrijkomt én dat er minder ongelukken en gevaarlijke situaties plaatsvinden.

Naast de verkeersveiligheid en het milieu, wordt ook de registratie van de auto meegenomen in de APK keuring. Welke onderdelen hierbij precies gecontroleerd worden, lees je hieronder.

Wat wordt gecontroleerd bij een APK keuring?

Een APK keuring focust zich op onderdelen in drie gebieden: verkeersveiligheid, milieu en registratie.

Op het gebied van verkeersveiligheid worden bij een APK keuring de remmen, schokdempers, wielophanging, stuurinrichting, banden, verlichting en carrosserie gecontroleerd.

Wat betreft milieuvriendelijkheid wordt de auto gecontroleerd op de uitstoot van schadelijke stoffen. Hierbij gaat het niet alleen om CO2 uitstoot, maar wordt bijvoorbeeld ook gecontroleerd of het uitlaatsysteem gasdicht is.

Op het gebied van registratie worden bij de APK keuring de kilometerstand, het voertuigbewijs, identificatienummer en de brandstof gecontroleerd.

De APK keuringseisen worden vaak verward met de controlepunten van een grote of kleine beurt. Dit verschilt echter op meerdere gebieden. In ons blog “Kleine beurt auto: kosten en verschil met grote beurt/APK” zie je een overzicht van de onderdelen die gecontroleerd worden in de verschillende beurten.
Wel kun je de APK combineren met een onderhoudsbeurt, voor meer efficiëntie én om kosten te besparen.

Wanneer moet je een APK keuring doen?

Een APK keuring vindt voor de meeste personenauto’s elk jaar plaats.

Heb je een nieuwe auto? Dan is deze al gekeurd voordat de auto op de markt kwam. Hierdoor hoef je nieuwe auto’s pas na 3 of 4 jaar te laten keuren, afhankelijk van de brandstof. Bekijk het APK keuringsschema om te zien wanneer jouw nieuwe auto voor het eerst gekeurd moet worden.

Weet je niet wanneer jouw auto voor het laatst gekeurd is? Geen zorgen, je kunt dit controleren via de kentekencheck van de RDW. Bovendien stuurt de RDW je 6 weken voor de vervaldatum een herinnering om de APK keuring in te plannen.

Afgekeurd op de APK?

Wat gebeurt er als jouw auto wordt afgekeurd op de APK keuring? Ten eerste is het belangrijk om het keuringsrapport te ontvangen. Hierin zie je op welke onderdelen de APK is afgekeurd en waarom.

Vaak wordt een auto afgekeurd omdat er iets gerepareerd moet worden. Je kunt dit zelf doen of de reparatie door een garage laten uitvoeren. Hier heb je twee maanden voor en in die twee maanden mag je alleen in de auto rijden om naar de garage te gaan.

Ben je het niet eens met de afkeuring? Dan heb je verschillende opties:
  • Controleer bij de RDW of de keuring wel goed is uitgevoerd. Dit kan alleen met het keuringsrapport.
  • Vraag een andere garage om een second opinion. Dit kun je bij een onafhankelijk keuringsstation doen zodat je geen onnodige kosten kwijt bent aan onderdelen van garage partners.
  • Ruil de auto in of verkoop hem aan iemand die de auto nog wel wil opknappen.

APK keuring kosten besparen

Zoals eerder genoemd, kun je de APK keuring en onderhoudsbeurt combineren. Veel garages rekenen geen extra kosten voor deze combinatie, terwijl je voor een APK keuring en onderhoudsbeurt los van elkaar wel twee keer betaalt.

Onderhoud zelf de onderdelen waarop gecontroleerd wordt goed. Vervang tussentijds bijvoorbeeld zelf je banden, vloeistoffen, ruitenwissers, enzovoort. Zo voorkom je dat deze onderdelen worden afgekeurd op de APK keuring en voor reparatie- of vervangingskosten zorgen.

Door de defecte en te vervangen onderdelen zelf te bestellen bij Uitlaatdiscounter, geniet je van een directe inkoop bij de fabriek. Hierdoor blijven onze prijzen laag, zonder in te leveren op kwaliteit. Voor meer informatie over de APK eisen, lees onze artikelen: Wil je advies over auto-onderdelen of meer informatie over onze service? Neem contact op.
Tags in deze blog
APK
© 2022 Uitlaatdiscounter.nl | This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Een moment geduld aub..
Hallo, waarmee kunnen wij u helpen?
Type hieronder uw bericht voor direct contact.