APK verlopen?

APK verlopen? Tips & informatie

De algemene periodieke keuring (APK) is een verplichte keuring voor auto’s. Ook als je niet met de auto rijdt, moet deze toch gekeurd worden. Bij de meeste auto’s is een APK keuring één keer per jaar nodig. Hieraan word je herinnerd door de RDW, zes weken voor de vervaldatum. In dit artikel gaan we in op de consequenties van het te laat laten keuren van je auto, en geven we tips en informatie om na een verlopen APK toch weer veilig de weg op te kunnen.

Wanneer is mijn APK verlopen?

De RDW stuurt je 6 weken voor de vervaldatum een herinnering over de (bijna) verlopen APK. Wil je het eerder weten om te voorkomen dat de APK verlopen is wanneer je bijvoorbeeld op vakantie bent? Dan kun je de APK vervaldatum controleren via de Kentekencheck van de RDW.

Als je een nieuwe auto hebt, is je APK verlopen na 3-4 jaar in plaats van 1 jaar. Nieuwe auto’s worden namelijk uitgebreid gekeurd voordat ze op de markt komen, waardoor het daarna niet meteen weer nodig is. Je kunt via het keuringsschema zien wanneer de APK verlopen is van jouw nieuwe auto.

Houd er goed rekening mee dat de APK verlopen is óp de vervaldatum, niet ná de vervaldatum. Vanaf de vervaldatum mag je dus niet meer de weg op.

Wat zijn de consequenties van een verlopen APK?

Wanneer de APK verlopen is, krijg je te maken met de volgende consequenties:

Ga je met een verlopen APK toch de weg op? Dan ben je bij eventuele ongelukken volledig aansprakelijk. Bovendien zal de verzekering niets vergoeden, aangezien je met een verlopen APK niet kunt aantonen dat het ongeluk niet aan de auto lag.

Met een verlopen APK mag je niet meer met de auto rijden. Je mag nog wel maximaal 2 maanden stilstaan, daarna mag de auto zelfs niet aan de weg staan. De enige uitzondering op het stilstaan is als je binnen die twee maanden aantoonbaar onderweg bent naar een APK afspraak. Word je aangehouden en kun je niet bewijzen dat je op weg bent naar de garage voor een APK, dan kun je een boete van zo’n €150,- verwachten.


Boetes voorkomen

De beste manier om boetes te voorkomen is om te zorgen dat je geen verlopen APK hebt. Toch kom je soms onverhoopt in die situatie. Als het je ook niet lukt om binnen de twee maanden na de verlopen APK datum een keuring te plannen, is er nog één oplossing om boetes te voorkomen: de auto schorsen.

Je kunt de APK-verlichting van een auto tijdelijk stilzetten door de auto te schorsen. Dit doe je bij de RDW en is mogelijk voor een schorsingsperiode van één, twee of drie jaar. Tijdens de schorsingsperiode is jouw auto niet APK-plichtig, waardoor een verlopen APK niet van toepassing is. Handig als je de auto bijvoorbeeld voor langere tijd niet gaat gebruiken. Let wel; je mag de auto tijdens de schorsingsperiode niet op de openbare weg zetten en je mag er niet in rijden. Doe dit dus alleen als je de auto echt niet gaat gebruiken.

APK verlopen in het buitenland

Ben je in het buitenland wanneer je APK verlopen blijkt te zijn? In Spanje en België kun je de auto laten keuren volgens de Nederlandse APK regelgeving. In andere landen sta je voor een probleem, zeker als je met de auto in kwestie reist. Je mag namelijk na de verlopen APK datum alleen nog rijden als je onderweg bent naar de garage voor een APK.

Controleer daarom altijd voordat je naar het buitenland vertrekt, wanneer de APK verlopen is. Laat de auto indien nodig vlak voor je vertrek keuren. Dan heb je zelf bovendien de zekerheid dat je minder snel met pech wordt opgezadeld in het buitenland.

Meer informatie en tips

Een aantal handige tips en feiten over verlopen APK:

Wist je dat de vervaldatum van je APK hetzelfde blijft, ook als je deze 2 maanden eerder laat keuren? Hierdoor is de APK 14 maanden geldig in plaats van 12 maanden.

Als je je auto laat schorsen, heb je naast de APK-plicht ook geen verzekeringsplicht meer én je hoeft geen wegenbelasting te betalen.

Word je aangehouden omdat je op de verlopen APK datum toch met de auto rijdt? Dan kun je aantonen dat je onderweg bent naar een garage door de afspraakbevestiging te laten zien en te bewijzen dat je op de keuringsdag nog WA-verzekerd bent.

Wist je dat er andere APK regels zijn voor oldtimers? Zo hoeven ze bijvoorbeeld na een bepaalde ‘leeftijd’ niet meer gekeurd te worden.

Meer weten over de APK? Lees onze blogs:
Tags in deze blog
APK
© 2022 Uitlaatdiscounter.nl | This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Een moment geduld aub..
Hallo, waarmee kunnen wij u helpen?
Type hieronder uw bericht voor direct contact.