APK regelgeving uitgelegd + tips om afkeuring te voorkomen
Elk jaar krijg je een herinnering van de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) om je auto te laten keuren. Deze Algemene Periodieke Keuring, beter bekend als de APK, heeft als doel een veilige, milieuvriendelijke verkeerssituatie. Auto’s die een gevaar vormen voor de verkeersveiligheid en/of het milieu, worden namelijk afgekeurd en kunnen de weg niet op.
Hoewel waarschijnlijk iedereen een veilige, milieuvriendelijke situatie waardeert, wil je liever niet dat jóuw auto wordt afgekeurd. In dit artikel nemen we je mee door alle eisen in de APK regelgeving, en geven we tips om te voorkomen dat jouw auto wordt afgekeurd op de APK.
APK eisen
Wat zijn nu precies de eisen waaraan een auto moet voldoen volgens de APK regelgeving?
De APK regelgeving is op te delen in drie categorieën: verkeersveiligheid, milieu en registratie. Denk bij verkeersveiligheid bijvoorbeeld aan de remmen, banden en verlichting. Op het gebied van milieu wordt vooral gecontroleerd op schadelijke uitstoot. Bij registratie gaat het om onder andere de kilometerstand en voertuigidentificatie.
Het APK handboek van de RDW geeft in de visuele weergave de volgende punten aan als onderdelen waarop gecontroleerd wordt. De onderdelen zijn te zien voor verschillende voertuigen; personenauto’s, bedrijfsauto’s, driewielige voertuigen, aanhangwagens en trekkers. Voor personenauto’s gelden de volgende controlepunten:
Voorkant
- Carrosserie (algemeen)
- Ruiten
- Spiegels
- Motor
- Verlichting
- Identificatie (kenteken)
- Bandenophanging
Zijkanten
- Deuren
- Verlichting
- Wielassen
- Algemene bouwwijze en roest/vervorming
- Brandstofsysteem (tankklep)
- Trekhaak
- Bandenophanging
- Gewicht en afmetingen
Achterkant
- Kofferbak
- Uitlaatsysteem
- Spiegels
- Trekhaak
- Verlichting
- Identificatie (kenteken)
Onderkant
- Stuurinrichting
- Algemene bouwwijze en roest/vervorming
- Aandrijving
- Draagarm
- Brandstofsysteem
- Assen
- Uitlaat
- Veersysteem
- Reminrichting
Binnenkant
- Veiligheidsgordels
- Zitplaatsen
- Claxon
- Snelheidsmeter
- Spiegels
- Ontwaseming
Lees meer over APK eisen in ons artikel "
APK eisen: checklist en kostenbesparende tips"
Aangepaste APK regelgeving
Vrijwel elk jaar wordt de APK regelgeving aangevuld of aangepast. Voor januari 2022 gelden onder andere de volgende aanpassingen en toevoegingen:
- Afstelling van het dimlicht
- Afmetingen van bedrijfsauto’s
- Deuren en laadbak kleppen van aanhangwagens
Bekijk hier de meest
actuele wijzigingen in de APK regelgeving.Verder komt er per juli 2022 een aangepaste APK regelgeving voor het roetfilter; er wordt vanaf dan gecontroleerd of de roetfilters wel goed werken.
Lees hier aan welke nieuwe APK regels roetfilters moeten voldoen en wat dit betekent voor jou.
Handig om te weten
Een aantal handige tips en weetjes wat betreft de APK regelgeving:
Je kunt de auto 2 maanden eerder dan de vervaldatum laten keuren. Omdat de vervaldatum niet verandert, heb je hierdoor 14 maanden goedkeuring voor je auto in plaats van 12 maanden. Ook zorgen de 2 extra maanden ervoor dat je langer de tijd hebt voor eventuele reparaties, vervangingen en zelfs een second opinion als je het niet eens bent met het keuringsrapport dat volgens de APK regelgeving aan je moet worden vrijgegeven.
Heb je een auto gekocht die net op de markt is? Dan hoef je waarschijnlijk nog geen APK te laten doen. Nieuwe auto’s hoeven namelijk pas na 3 tot 4 jaar goedgekeurd te worden, omdat ze al volgens de APK regelgeving gekeurd zijn voordat ze op de markt komen. Check eenvoudig wanneer jouw auto toe is aan de APK via het
APK keuringsschema of de
kentekencheckvan de RDW.
Is jouw auto aan onderhoud toe op het moment dat de APK eraan komt? Combineer dan de APK met de grote of kleine onderhoudsbeurt. Zo hoef je maar één keer naar de garage en kun je zelfs geld besparen. Veel controle-onderdelen van de APK regelgeving komen namelijk overeen met de onderhoudsbeurten. Deze kunnen dan tegelijk gecheckt worden, waardoor je voor minder manuren en reparatiewerk betaalt.
Afkeuring voorkomen
Hoe voorkom je dat je auto wordt afgekeurd op de APK? Hiervoor is het belangrijk om te weten waar precies op gecontroleerd wordt en wat je hiervan zelf kunt onderhouden. Wat je bijvoorbeeld eenvoudig zelf kunt onderhouden en vervangen, zijn de ruitenwissers, de verlichting en de banden van een auto. Lees hier hoe je
zelf de koplampen van een auto vervangt en hoe je de
bandenspanning controleert. Daarnaast kun je ook zelf:
Wist je dat je de complete APK regelgeving kunt bekijken via de website van de RDW? Op die manier kun je zelf alvast bij veel onderdelen inschatten of ze misschien afgekeurd zullen worden. Weet je dit van tevoren, dan kun je het eventueel zelf nog repareren of vervangen en hoeft dat niet bij de APK te gebeuren als afkeurpunt.
Auto-onderdelen bestellen
Via Uitlaatdiscounter kun je vrijwel alle auto-onderdelen bestellen om jouw auto aan de APK regelgeving te laten voldoen. Vul jouw kenteken in om snel de juiste onderdelen te bestellen en geniet van de beste prijs-kwaliteit verhouding door onze directe lijn met de fabrikant. Heb je vragen over onderdelen of services? Neem
contact met ons op!