Auto koplampen vervangen - instructies & tips


Auto koplampen vervangen - instructies & tips

Koplamp defect? Hier vind je een volledig stappenplan en handige tips op gebied van koplampen vervangen.

In dit artikel vertellen we je alles over de risico’s van autorijden zonder werkende koplampen, de voordelen van zelf je koplampen vervangen en tips voor het onderhouden van je lampen zodat ze langer meegaan.


Waarom je koplampen vervangen zo belangrijk is

Autorijden zonder werkende koplampen is vooral in donkere, mistige of stormachtige omstandigheden gevaarlijk. Je hebt zelf slecht zicht op de weg en andere weggebruikers zien jou ook minder goed. Dit kan ongelukken veroorzaken die voorkomen kunnen worden door tijdig je koplampen vervangen.

Maar ook zonder ernstige weersomstandigheden kan de weg opgaan zonder werkende koplampen onveilig zijn. Bovendien is dit zelfs illegaal. Je kunt een forse boete oplopen van wel €140,- (bron: ANWB).

Daarnaast is werkende verlichting ook een goedkeuringseis bij de APK. De koplampen, achterlichten en remlichten moeten naar behoren werken, op de juiste hoogte staan en even fel zijn. Ook moet alle verlichting volgens de APK eisen vocht- en waterdicht zijn. Moet de garage naar aanleiding van de APK de koplampen vervangen, dan kan dit voor hogere kosten zorgen dan door zelf het onderhoud bij te houden.


Zelf je koplampen vervangen of naar de garage?

Zelf je koplampen vervangen is vaak voordeliger dan het door de garage laten doen. Logisch, want je betaalt de manuren en materialen die de garage hiervoor aanbiedt. Wil je op die kosten besparen, dan kun je zelf je koplampen vervangen.

Gevallen waarin de garage beter je koplampen vervangen kan, zijn:
  • Als je Xenon lampen hebt. Deze werken op hoogspanning, waardoor sommige onderdelen onder spanning staan. Uit veiligheidsoverwegingen is het dus aan te raden dit niet zelf te doen.
  • Als je een moderne auto hebt. Veel nieuwe automodellen maken koplampen vervangen moeilijk. Je moet veel verschillende onderdelen loshalen voordat je de lamp kunt demonteren en er een nieuwe in kan zetten. Om te voorkomen dat je de onderdelen verkeerd hermonteert, is de garage een betere optie.
Zijn deze situaties niet op jouw auto van toepassing? Dan kun je zelf je koplampen vervangen. Lees hieronder stap-voor-stap hoe je dit doet.


Stappenplan koplampen vervangen

Ga je zelf je koplampen vervangen? Dan heb je de volgende materialen nodig:
  • Nieuwe lampen, los of in een lampenset. Kijk in je instructieboekje of via onze kentekencheck of je een H1, H4 of H7 fitting nodig hebt.
  • Een doekje, zodat je geen vingerafdrukken achterlaat op de lamp. Een (vette) vingerafdruk kan namelijk zwarte aanslag geven op het glas.
Zorg dat je het lampje pas gaat wisselen nadat je auto een tijd heeft stilgestaan. Hete koplampen vervangen is erg gevaarlijk en autolampen blijven nog even warm nadat je ze uitzet. Wanneer ze zijn afgekoeld, kun je dit stappenplan volgen:
  1. Maak de behuizing van de koplamp los.
  2. Nu kun je het lampje binnen in de koplamp vervangen. Doe dit met het doekje zodat je geen vette afdrukken achterlaat, of zorg dat je de lamp bij de voet vastpakt.
  3. Zet de behuizing terug.
  4. Doen de lampen het na vervanging nog niet? Schakel de verlichting dan eerst uit, doe de auto op slot en weer open voordat je de lichten aanzet. Soms herkent de auto de nieuw geïnstalleerde lamp pas na zo’n korte ‘reset’.
Moet het glas of de behuizing van je koplamp vervangen worden? Koop dan een compleet nieuwe koplamp, in plaats van alleen het lampje dat in de koplamp zit. Daarna kun je de koplampen vervangen volgens onderstaand stappenplan:
  1. Schroef de complete koplamp unit los. Soms moet je hiervoor eerst de grill en bumper los schroeven.
  2. Maak de draden los en verwijder de koplamp unit.
  3. Sluit de nieuwe koplamp aan op de draden en schroef deze vast.
  4. Controleer of de lamp werkt door de auto op slot en weer open te doen en de lichten aan te zetten.


Onderhoudstips

Controleer eerst of je wel echt nieuwe koplampen nodig hebt. Het is zonde als je de koplampen vervangen hebt en er daarna achter komt dat ze simpelweg dof waren door vuil of UV-straling.

Lees meer over de oorzaken van en oplossingen voor doffe koplampen of ga direct naar het stappenplan over koplamp polijsten.

Hier nog een aantal handige extra tips voor koplamp onderhoud:
  • Maak het jezelf makkelijk; je koplampen vervangen doe je het beste per twee. Ook al is er maar één lamp defect, de ander volgt vaak snel hierna. Bovendien is dit uiteindelijk sneller, omdat je maar één keer de tijd hoeft te maken om de koplampen te vervangen.
  • Houd een voorraad setje lampen in je dashboardkastje. Mocht je langs de weg komen te staan met defecte verlichting, kun je ter plekke je koplampen vervangen en een boete voorkomen.
  • Twee linkerhanden? Laat de garage dan je koplampen vervangen, maar vraag wel om uitleg bij de handelingen. Zo houd je een oog op eventuele extra kosten die niet nodig zijn.
  • Ga je je koplampen vervangen en wil je verduurzamen? Kijk dan of jouw auto geschikt is voor LED autoverlichting. Twee vliegen in één klap.


Online nieuwe koplamp onderdelen kopen

Bestel jouw nieuwe koplampen, lampjes en behuizing eenvoudig via Uitlaatdiscounter. Vanwege onze directe inkoop vanuit de fabriek kunnen we jou kwalitatieve onderdelen bieden voor een scherpe prijs.

Advies nodig? Onze klantenservice helpt je graag bij je aankoop en andere vragen. Neem gerust contact op!
Tags in deze blog
auto-onderhoud
© 2022 Uitlaatdiscounter.nl | This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Een moment geduld aub..
Hallo, waarmee kunnen wij u helpen?
Type hieronder uw bericht voor direct contact.