Zelf je uitlaat monteren

Een uitlaat monteren kun je prima zelf, maar hoe doe je dat? Is de uitlaat aan vervanging toe, dan kun je een hoop geld besparen door zelf de uitlaat te monteren. Ga je zelf een uitlaat monteren, dan zijn er een paar dingen die belangrijk zijn. Hieronder leggen we uit waar je op moet letten als je een nieuwe uitlaat monteert en hoe je dit zelf kunt doen.

Uitlaat monteren moet goed gebeuren

Je hebt de hele dag vrijgehouden. Je fluit fanatiek mee met je favoriete muziek uit de oude gettoblaster die op de plank naast de spijkers staat. Gister heb je al de oude uitlaat verwijderd en de nieuwe uitlaatdelen liggen gereed op een doek. Daar sta je dan in je blauwe overal vol vlekken klaar om de uitlaat te monteren!

Maar voordat je de uitlaat monteren gaat, even een waarschuwing vooraf: het is belangrijk dat het gehele uitlaatsysteem gasdicht is, om te voorkomen dat er giftige gassen in de auto kunnen dringen! Dit gezegd te hebben zijn we klaar om de uitlaat onder de auto te schroeven. Stroop de mouwen op en bereid je voor op vieze handen, we gaan de uitlaat monteren!

Wat heb je nodig

Voordat je onder de auto kruipt om de uitlaat vast te zetten, is het handig om de materialen die je nodig hebt bij de montage vast klaar te leggen. Tip: leg de uitlaatonderdelen en gereedschappen op een doek. Hierdoor liggen ze beter en vallen ze meer op. De kans is dan kleiner dat je er per ongeluk tegenaan schopt of over struikelt. Je zult ook zien dat je alles netter terug legt, zodat je minder snel loopt te zoeken naar die schroevendraaier.
Voor het monteren van de uitlaat heb je in ieder geval nodig:
  • De uitlaatonderdelen of complete uitlaatset
  • Bouten en moeren of montageset
  • Uitlaatpasta
  • Doppenset en steeksleutels

Ook vaak handig:
  • Tangen
  • Brede schroevendraaier
  • Hamer (liefst zachte of plastic)

Werk van voor naar achter

Een uitlaat monteren doe je van voor naar achter. Als je alleen een bepaald uitlaatonderdeel vervangt, haal je dus dat onderdeel en alles erachter los, bevestig je het nieuwe onderdeel en daarna zet je de andere onderdelen weer terug. Ga je een volledige uitlaat monteren, dan begin je dus bij het uitlaatspruitstuk en eindig je bij de einddemper.1. Achterdemper
2. Middendemper/Tussendemper
3. Voorpijp of tussenpijp uitlaatpijp
4. Katalysator

LET OP: Zet bij het monteren van de uitlaat de onderdelen niet direct definitief vast. Dit doe je pas aan het eind. Hang de uitlaat eerst hand geschroefd onder de auto en begin dan van voor naar achter alle verbindingen vast te zetten.

Uitlaatonderdelen monteren

Zorg bij het verbinden van de uitlaatonderdelen altijd voor goed passende montagedelen en gebruik uitlaatpasta. Dit zorgt voor een gasdichte verbinding. De uitlaat moet vrij hangen en mag niet tegen andere auto-onderdelen aankomen.

Bevestig met de hand de voorpijp aan het spruitstuk. Vaak zit er al een katalysator aan de voorpijp vast. Als deze los is, monteer deze dan aan de voorpijp.

Doe de pakking om de voorpijp en maak de middendemper (of tussendemper) met nieuwe bouten daar losjes aan vast en hang hem aan een nieuw ophangrubber.

Vervolgens doe je de uitlaatklem om de pijp van de middendemper en schuif je de einddemper (of achterste demper) over de uitlaat. Draai de bouten met de hand vast. Monteer de einddemper met de montagedelen ook weer losjes aan de auto.

Laatste stap van de montage

Als de uitlaat helemaal met de hand is vastgedraaid en de verbindingen zitten goed, gaan we aan de laatste stap van het monteren van de uitlaat beginnen. Draai alle bouten van voor naar achter vast. Controleer bij elke verbinding, en zeker bij een uitlaatklem, of de delen goed op elkaar zitten en draai de bouten stevig aan.

Is de uitlaat helemaal gemonteerd, geef dan een paar flinke rukken aan het gehele uitlaatsysteem en controleer of de ophanging nergens aanloopt. Loop alle verbindingen nog even na en kijk of overal voldoende ruimte is voor de remslangen, kabels of brandstofleidingen. Zit alles goed, dan kan eventueel het achterwiel er weer op en de auto op de grond. De nieuwe uitlaat is gemonteerd en kun je hem gaan uittesten.

 Heb je advies nodig? Bel dan met onze behulpzame uitlaatspecialisten 033-8200245
Tags in deze blog
auto-onderhoud
© 2022 Uitlaatdiscounter.nl | This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Een moment geduld aub..
Hallo, waarmee kunnen wij u helpen?
Type hieronder uw bericht voor direct contact.