Deurrubbers auto behandelen: 5 tipsDeurrubbers auto behandelen: 5 tips

Bij auto’s wordt in onderhoudsbeurten vaak gekeken naar bijvoorbeeld de motor, vloeistoffen en wielen. Hierdoor zien we soms kleinere auto-onderdelen over het hoofd, zoals deurrubbers. De deurrubbers van je auto behandelen heeft veel voordelen, en niet alleen op cosmetisch vlak. In dit artikel lees je alles over de voordelen van deurrubbers behandelen. Ook krijg je 5 handige tips voor het schoonmaken, onderhouden en winterklaar maken van deurrubbers.

Voordelen deurrubbers auto behandelen

Waarom moet je de deurrubbers van je auto behandelen? Hier zijn verschillende redenen voor:

De rubbers blijven mooi

Wil je jouw auto er weer als nieuw uit laten zien? De deurrubbers maken hier een groot verschil in. Hoe schoner de kleine onderdelen, hoe nieuwer de auto lijkt. Oudere rubbers kunnen grijzig worden door vuil en stof. Meestal is dit geen probleem, het ziet er vooral mooier uit als je de deurrubbers van je auto behandelt tot ze weer zwart zijn. Bovendien is het zonde als je na een grondige schoonmaakbeurt de kers op de taart vergeet!

Je voorkomt vuil en beschadigingen

De deurrubbers van je auto behandelen brengt naast uiterlijke voordelen ook een praktisch voordeel met zich mee. Door deurrubbers schoon te houden, voorkom je namelijk beschadigingen. Vuil en stof kunnen het rubber aantasten en daardoor schade toebrengen. Denk aan scheuren en verstopte kieren. Een kapotte deurrubber kan daardoor lekkages en interne schade aan de deur veroorzaken. Ook kan er roest ontstaan op ongunstige plekken, doordat er vocht komt op plaatsen waar het niet hoort. De onderkant van de autodeur wordt snel vuil vanwege schoenen die erlangs schuiven. Na een dagje wandelen in het bos of op het strand worden schoenen misschien uitgeklopt voordat de voeten op de pedalen worden gezet. Toch kan er nog veel uitgeklopt vuil in de deurrubbers terecht komen. De deurrubbers aan de bovenkant en in het midden van de deur krijgen vooral te maken met viezigheid op het raam. Het omhoog en omlaag draaien van het raam kan ervoor zorgen dat er vuil tussen de spleten komt. Deze vuildeeltjes, bijvoorbeeld zandkorrels, schuren bij elke raambeweging op en neer tegen het glas. Uiteindelijk worden dit krassen die lastig uit te wissen zijn.

Deurrubbers schoonmaken

Wil je de deurrubbers van je auto behandelen tegen vuil? Dan is het handig om te evalueren hoe vuil of versleten je rubbers zijn. Hieronder hebben we drie niveaus van vuilheid op een rij gezet. Per gradatie kun je het volgende gebruiken om ze schoon te maken:
  • Een all-round reiniger voor deurrubbers van je auto behandelen die er nog vrij goed uitzien. Hieronder vallen rubbers die niet zo vies of verweerd bruin zijn. Een allesreiniger voor auto’s (APC) is hiervoor effectief genoeg. Vergeet niet af te spoelen.
  • Grijze, verweerde deurrubbers auto behandelen? Dat doe je met een allesreiniger en melamine spons. Spuit de reiniger op de spons en ga in één keer van de voorkant naar de achterkant van het rubber. De allesreiniger poetst het vuil weg, de melamine spons verwijdert vlekken.
  • Extreem verweerde, bruine deurrubbers auto behandelen vergt meerdere middelen: Allesreiniger, hardnekkige ontvetter, melamine spons en autoshampoo. Volg met deze middelen onderstaand stappenplan: Stap 1: Haal het oppervlakkige vuil weg met de allesreiniger. Stap 2: Gebruik daarna de ontvetter op een (schone) borstel of kwast tot het schuim bruin wordt, wacht een paar minuten, spoel het schuim af en herhaal deze stap tot het schuim niet meer van kleur verandert. Stap 3: Tape de lak af en haal in één beweging de melamine spons met ontvetter over het rubber totdat je geen vlekken meer ziet. Stap 4: Spoel af met autoshampoo en je rubbers zijn als nieuw.


Deurrubbers auto winterklaar maken

Deurrubbers auto behandelen tegen kou en vorst? Dat kan op verschillende manieren. Smeer de rubbers bijvoorbeeld in met vaseline, talkpoeder of speciale rubber spray. Al deze middelen zorgen dat er geen vocht tussen je deurrubbers komt. Dit vocht is namelijk wat de rubbers aan elkaar vriest, waardoor je de deur niet (meteen) open krijgt. De beste voorzorgsmaatregel is dus je auto eerst drogen, zodat je al het vocht weghaalt. De smeermiddelen geven extra zekerheid, voor als je toch niet alles volledig gedroogd hebt.


Deurrubbers auto behandelen met vaseline

Om te voorkomen dat je deurrubbers aan elkaar vriezen, wordt vaseline vaak aangeraden. Ben je bang dat het je kleding aantast? Ga dan voor een zuurvrije vaseline of kies een van de andere middelen.


Deurrubbers auto behandelen met talkpoeder

Talkpoeder is minder agressief dan vaseline, waardoor het je kleding minder zal aantasten. Talkpoeder neemt vocht op, wat ervoor zorgt dat eventueel water tussen de rubbers niet bevriest en jij zonder moeite de deur open krijgt.


Deurrubbers auto behandelen met rubber spray

Een spuitbus met siliconen/rubber spray brengt een dun vetlaagje aan op de rubbers. Dit vetlaagje voorkomt bevroren vocht tussen de deurrubbers. Een paar extra tips wat betreft deurrubbers auto behandelen tegen vorst zodat ze langer meegaan:
  • Zorg dat de bestuurdersdeur van je auto 's nachts niet in de koude wind staat. Dit versterkt de kans op bevroren deuren en verzwakt de rubbers. Parkeer gunstig voor de wind of leg een beschermende deken over de deur.
  • Ventileer de auto goed tijdens de laatste 15 minuten van je rit. Zo zorg je, terwijl de auto nog warm is, dat alle vocht eruit verdwenen is.
  • Bescherm slotgaten tegen vorst met grafietpoeder. Spuit het grafietpoeder in het slot, haal de sleutel er een aantal keer in en uit, en draai het slot een paar keer om.


Deurrubbers auto behandelen voor onderhoud

Om uitdroging van deurrubbers te voorkomen en de soepelheid te behouden, is het belangrijk om 3 tot 4 keer per jaar de deurrubbers auto te behandelen met rubber spray of ander smeermiddel. Niet alleen bij vorst dus, maar ongeveer elk seizoen één keer. Uitdroging kan namelijk scheuren en daardoor lekkage veroorzaken. Soepelheid zorgt dat de rubbers langer meegaan zonder te beschadigen. Heb je al schade opgelopen? Dan gaan smeermiddelen niet meer helpen, nieuwe deurrubbers kopen is in dat geval de enige optie. De deurrubbers van je auto behandelen met autoshampoo is ook een grote aanrader om je deurrubbers zo goed mogelijk te onderhouden. Autoshampoo maakt de rubbers schoon, zonder deze aan te tasten.


Deurrubbers auto behandelen om ze weer zwart te maken (en houden)

De deurrubbers van je auto behandelen zorgt ervoor dat je auto er weer als nieuw uitziet. Met bandenzwart (ook wel dressing genoemd) kun je de zwarte kleur terughalen, dit kan zowel mat zwart als met een glanzend effect zijn. Let op: bij het aanbrengen van een dressing met polymeren basis, kan deze wat vettig aanvoelen. Een dressing op basis van oplosmiddelen hoort niet vettig aan te voelen, en geen enkele dressing hoort na opdrogen/intrekken nog vettig aan te voelen of makkelijk weg te spoelen. Krijg je met de dressing nog geen mooie zwarte deurrubbers terug? Een oplossing met actieve kleurstof voedt de rubbers opnieuw en brengt zwarte kleurstoffen aan.


Meer advies over auto-onderdelen of deze online bestellen?

Wij helpen je graag bij vragen over auto-onderdelen, het online bestellen van onderdelen en ander advies. Neem gerust contact op met onze specialisten of lees onze andere blogs over:
Tags in deze blog
auto-onderhoud
© 2022 Uitlaatdiscounter.nl | This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Een moment geduld aub..
Hallo, waarmee kunnen wij u helpen?
Type hieronder uw bericht voor direct contact.