Kleine beurt auto: kosten en verschil met grote beurt /APKKleine beurt auto: kosten en verschil met grote beurt/APK


Onderhoudsbeurten zijn cruciaal voor het behouden van de veiligheid en het verlengen van de levensduur van je auto. Welke onderdelen gecheckt worden? Dat ligt eraan of je een grote of kleine beurt plant.

In dit artikel lees je alles over de kleine beurt: auto onderdelen die gecheckt worden, het verschil met de grote beurt en APK en de kosten van een kleine beurt.

Waarom een kleine beurt auto doen?

Een kleine beurt is een standaard onderhoudsbeurt die periodiek wordt uitgevoerd. Dat is niet voor niets: veiligheid staat voorop met zo lang mogelijk genieten van het autorijden.

Goed en geregeld onderhoud uitvoeren is hiervoor essentieel. Door regelmatige checks en onderhoudsbeurten uit te voeren, voorkom je ernstige schade en ben je op tijd op de hoogte van eventuele slijtage, lekken en andere problemen. Een tijdige controle kan daardoor een groot bedrag aan reparatie kosten schelen.

Tijdens een kleine beurt worden verschillende onderdelen gesmeerd, bijgevuld, afgesteld en waar nodig vervangen.

Het voorkomen en opmerken van schade is niet het enige voordeel van een kleine beurt. Andere voordelen volgens autofabrikanten zijn:
 • Je recht op garantie blijft gelden (dit is namelijk niet het geval als je de kleine of grote beurt overslaat);
 • Wil je de auto verkopen? Door de onderhoudshistorie van de kleine beurt vast te leggen, wordt de waarde van de auto verhoogd en kun je er meer geld voor vragen.
Met een kleine beurt wordt niet alleen het onderhoud van de auto op peil gebracht, je bespaart ook op dure reparaties en vervangingen op lange termijn. Voorkom zo dat je niet zomaar met pech langs de weg komt te staan.

Verschil grote en kleine beurt auto

De grote beurt is een uitgebreidere versie van de kleine beurt: auto’s worden bij de kleine beurt op zo’n 30 punten bekeken. Bij een grote beurt zijn dit gemiddeld 80 punten. Die 50 extra punten zijn minder vaak aan controle toe dan de 30 die zowel in de grote als kleine beurt voorkomen.

De 30 punten die beide onderhoudsbeurten controleren, moeten dubbel zo vaak gecheckt worden als de 50 punten die alleen in de grote beurt voorkomen. Denk hierbij aan specifieke vloeistoffen die niet elk jaar vervangen hoeven te worden.

Wat is het verschil tussen een kleine beurt auto en de APK?

Bij de Algemene Periodieke Keuring (APK) wordt een momentopname gemaakt. De APK houdt de eisen aan die de overheid heeft opgesteld ten behoeve van de veiligheid en milieuprestatie van de auto. Als de auto niet aan de minimale APK eisen voldoet, mag je er niet mee rijden. De APK is dus geen optionele onderhoudsbeurt, maar een verplichte controle wat betreft officiële eisen.

De kleine beurt is wel een onderhoudsbeurt, waarbij de garage checkt hoe lang de onderdelen nog mee kunnen. Kan het onderdeel nog minimaal een jaar of 15.000 km mee? Dan hoeft deze niet vervangen te worden. Is het volgens de APK goedgekeurd maar kun je er geen 15.000 km meer mee rijden? Dan vervangt de garage dit bij een kleine beurt wel.

Volgens de eisen van de APK moeten de banden bijvoorbeeld een minimale profieldiepte hebben. Of je daarmee nog 15.000 km kunt rijden maakt voor de APK uitslag niet uit. Bij een kleine beurt wordt dit juist wel meegenomen en worden de banden vervangen als de profieldiepte bij de volgende onderhoudsbeurt niet meer voldoende is.

De focus van een onderhoudsbeurt ligt dus veel meer op de levensduur van de onderdelen: haal je met het onderdeel de volgende beurt nog, in plaats van: voldoe je aan de minimale eisen van de overheid?

Lees meer over de APK eisen en kosten in ons blog ‘APK eisen: checklist en kostenbesparende tips’.

Tip: combineer de APK met de kleine beurt. Zo controleer je alles in één keer: de veiligheid, milieuprestatie én het onderhoud van auto-onderdelen. Bespaar hiermee geld doordat je niet voor een aparte APK betaalt.

Wanneer een kleine beurt auto aanvragen?

Wanneer een kleine beurt nodig is, hangt af van hoeveel je ermee rijdt, wat jouw garage als standaard frequentie hanteert en natuurlijk jouw eigen voorkeur. Het onderhoudsboekje van je auto geeft een verwachting van wanneer je auto toe is aan een kleine beurt.

Het advies dat voor een kleine beurt wordt aangehouden is om dit steeds na 15.000 km of 1 jaar uit te voeren. Voor de meeste auto-eigenaren vallen deze momenten samen, aangezien de gemiddelde bestuurder 15.000 km per jaar aflegt. Dit geldt vooral voor oudere auto’s, bij nieuwere auto’s geeft het dashboard lampje vanzelf aan wanneer het tijd is voor een onderhoudsbeurt.

Heb je nog geen jaar of 15.000 km gereden en vind je toch dat je auto aan een kleine beurt toe is? Twijfel dan niet om naar de garage te gaan. Het merk, type, de leeftijd en totale kilometerstand hebben namelijk veel invloed op hoe snel jouw auto een kleine beurt nodig heeft. Je kunt er maar beter te vroeg bij zijn dan te laat!

Wat veel auto-eigenaren prettig vinden, is om de grote en kleine beurt af te wisselen; dit jaar een kleine beurt, volgend jaar een grote beurt, enzovoort.

Kleine beurt auto checklist: wat wordt er bekeken en vervangen?

Om een duidelijke vergelijking te geven tussen de verschillende onderhoudsbeurten, hebben we hieronder op een rij gezet welke onderdelen van toepassing zijn voor de kleine beurt en welke alleen voor de grote beurt.

Binnen in de auto

Onderdeel Grote beurt auto Kleine beurt auto
Dashboardverlichting Ja Nee
Veiligheidsgordel Ja Nee
Stoelbevestiging Ja Nee
Pedaalrubber Ja Nee
Verwarming Ja Nee
Handrem Ja Nee
Claxon Ja Nee
Airbag Ja Nee


Buitenkant auto

Onderdeel Grote beurt auto Kleine beurt auto
Ruitenwissers Ja Ja
Deurscharnieren Ja Nee
Ruitensproeiers Ja Nee
Buitenspiegels Ja Nee
Carrosserie Ja Nee
Verlichting Ja Ja


Motorkap

Onderdeel Grote beurt auto Kleine beurt auto
Motor/distributieriem Ja Nee
Brandstofslangen Ja Nee
Versnellingsbak Ja Nee
V-riem/V-snaar Ja Nee
Koelvloeistof Ja Ja
Remvloeistof Ja Nee
Koelsysteem Ja Nee
Accu Ja Ja
Oliefilter vervangen Ja Ja
Motorolie vervangen Ja Ja
Luchtfilter vervangen Ja Nee
Bougies Ja Nee
Ruitenwisservloeistof Ja Ja
Interieurfilter Ja Nee
Brandstoffilter (alleen diesels) Ja Nee


Onder de auto

Onderdeel Grote beurt auto Kleine beurt auto
Remslangen en leidingen Ja Nee
Schokdempers en veren Ja Ja
Kogels en draagarmen Ja Nee
Uitlaat Ja Ja
Katalysator Ja Ja
Remsysteem Ja Ja
Banden Ja Ja


Hoeveel kost een kleine beurt auto?

De kosten van een kleine beurt kost worden beïnvloed door:
 • De tarieven van de garage
 • Het merk en type auto
 • Het aantal cilinders van de auto
 • Welke olie de auto gebruikt
 • De prijs van de onderdelen die gerepareerd of vervangen moeten worden
Gemiddeld kost een kleine beurt tussen de 100 en 150 euro. Deze indicatie is exclusief de aanschaf-, vervanging- en/of reparatie kosten van specifieke onderdelen.

Kan ik besparen op de kosten van een kleine beurt auto?

Besparen op extra kosten voor een kleine beurt? Volg deze tips om onnodige kosten te voorkomen:
 • Combineer de APK met de kleine beurt. Veel garages rekenen geen extra kosten voor deze dubbele controle, terwijl een aparte APK vaak wel extra kosten met zich meebrengt.
 • Onderhoud de auto regelmatig zelf, buiten de onderhoudsbeurten om. De rekening van de kleine beurt zal lager uitvallen als je tussentijds alles goed heb bijgehouden.
 • Vervang zelf onderdelen als olie, filters en ruitenwissers. Hiermee bespaar je veel geld omdat het garagepersoneel deze manuren niet meer maakt.
 • Ook zonder zelf de montage en vervanging van onderdelen te doen, kun je besparen door de benodigde onderdelen zelf te bestellen. Doe zelf wat checks zodat je weet welke onderdelen je nodig hebt, bestel deze bij een goedkope, betrouwbare aanbieder en neem ze mee naar de garage. Zo weet je zeker dat je niet te veel betaalt voor een onderdeel dat de garage aanbiedt. Let op: bespreek deze mogelijkheid van tevoren met je garage, sommigen werken alleen met hun eigen voorraad.


Auto-onderdelen online kopen

Uitlaatdiscounter.nl biedt eenvoudige en snelle levering van de geschikte onderdelen voor jouw auto. Vanwege onze directe inkoop bij de fabriek zijn de onderdelen goedkoop en toch van hoogwaardige kwaliteit. Voor de beste prijs hoef je dus niet in te leveren op kwaliteit.

Bekijk alle auto-onderdelen en vind via de kentekencheck direct de juiste onderdelen voor jouw type auto. Wil je een vraag stellen of heb je advies nodig? Neem dan gerust contact met ons op.
Tags in deze blog
auto-onderhoud
© 2022 Uitlaatdiscounter.nl | This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Een moment geduld aub..
Hallo, waarmee kunnen wij u helpen?
Type hieronder uw bericht voor direct contact.