Auto herfstklaar maken? Let hierop


Auto herfstklaar maken? Let hierop


De gure wind, vallende bladeren en harde regenbuien laten het al een tijdje weten: het is herfst. In dit koudere weer pak je toch iets liever de auto dan de fiets naar je werk. Hoog tijd dus, om te checken of jouw auto herfstklaar is.

In dit artikel geven we je een complete checklist om jouw auto herfstklaar te maken én ontdek je waarom dit zo belangrijk is.

Onderdelen controleren/vervangen

Het nieuwe seizoen is een uitgelezen moment om de volgende punten na te gaan:


Bandenspanning

Je bandenspanning controleren is van groot belang, zeker nu het wegdek natter is. Een betere grip op de weg is essentieel in de herfst: zo voorkom je aquaplaning en slippen.

Wist je dat 60% van de autobestuurders met een te lage bandenspanning de weg op gaat? Dit is gevaarlijk voor jezelf en andere weggebruikers, en ook nog eens ongunstig voor het milieu en de portemonnee. Controleer dus zeker je bandenspanning als onderdeel van je auto herfstklaar maken.

Lees meer over bandenspanning in ons artikel “Bandenspanning controleren? Zo doe je dat gemakkelijk zelf”.


Ruitenwissers

Ruitenwissers zijn in Nederland zeker geen overbodige luxe. Je gebruikt ze in de herfst continu. Grote kans dat je jouw ruitenwissers niet vaak hebt aangezet deze zomer. Daar komt nu wel verandering in. Je auto herfstklaar maken vraagt dus om de nodige ruitenwisser check.

Zonder goed werkende ruitenwissers verlies je tijdens regenbuien je zicht op de weg. Vervelend en vooral erg onveilig. Controleer daarom of je ruitenwissers nog goed werken, geen strepen achterlaten en of de ruitenwisservloeistof moet worden bijgevuld.

Koop indien nodig nieuwe ruitenwissers en vul je ruitenwisservloeistof bij met de wintervariant zodat je alvast bent voorbereid op de extra koude dagen met pekel.

Je hebt nieuwe ruitenwissers nodig wanneer deze:
 • versleten zijn
 • strepen achterlaten
 • hard en uitgedroogd zijn
 • beschadigd zijn


Verlichting

Om goed zichtbaar te blijven voor anderen en je eigen zicht op de weg te bewaren, is verlichting essentieel. Je auto herfstklaar maken betekent niet alleen het controleren van je koplampen. De mistlampen worden soms vergeten, terwijl er ernstige ongelukken kunnen ontstaan als deze niet naar behoren werken.

Check dus om je auto herfstklaar te maken álle verlichting: koplampen, remlichten, achteruitrijlichten, knipperlichten en mistlampen. Doen ze het nog? Zijn ze op de juiste hoogte afgesteld? Moeten de lampen gepolijst worden?

Bekijk ons volledige assortiment aan verlichting en toebehoren.


Remmen

In de herfst heb je vanwege de bladeren en neerslag te maken met een langere remweg. Om deze niet nog langer en dus gevaarlijker te maken, is het controleren van je remmen geen slecht idee wanneer je je auto herfstklaar maakt.

Check eenvoudig of jouw remmen versleten zijn met een slijtage-indicator. Je krijgt dan een melding op je dashboard.


Olie & vloeistoffen

Controleer of je nog voldoende motorolie in de auto hebt; zowel in de motor zelf als in een reserve jerrycan.

Lees voor een uitgebreide uitleg over motorolie onderhoud ons blog Motorolie bijvullen en peilen: alles over olie.

Verder zijn ook de andere vloeistoffen goed om te peilen: koelvloeistof, koudemiddel, remvloeistof.


Accu

De accu van een auto is gevoelig voor kou. Zorg daarom dat deze voorbereid is op het herfst- en winterweer door deze te (laten) checken. Wil je zelf je accu vervangen? Lees dan ons blog Auto accu vervangen in 4 stappen.


Airco en verwarming

Een werkende verwarming is wel zo fijn in de herfst. Kun je eigenlijk je auto herfstklaar noemen zonder verwarming? Controleer of deze nog goed werkt na de zomer en schaf indien nodig nieuwe verwarmingsonderdelen aan.

Airconditioning lijkt misschien alleen nodig in de zomermaanden. Niets is minder waar! De airco is een handige tool om beslagen ruiten te laten opklaren, zodat je auto herfstklaar is en jij veilig op weg kunt in het koudere weer. Controleer de airco daarom goed om eventuele verstopte filters, koudemiddel peil en slijtage op tijd te spotten voordat het een probleem wordt.


Bescherming tegen kou en regen

Om je auto écht herfstklaar te maken, moet je deze een beschermende extra laag geven. Je kunt de lak van de auto vergelijken met de jas die jij aandoet. In de herfst hebben jij en je auto allebei profijt van een extra laag bescherming.

Je kunt je auto herfstklaar maken met:
 • Een schoonmaakbeurt - gedurende de zomer kunnen zanddeeltjes van het strand, UV-straling van de zon en andere vuiligheden zich aan de auto hebben gehecht. Begin met een schone lei om krassen en dofheid te voorkomen.
 • Wax - met een sterke wax komt je auto de hele herfst en winter door, zonder vuil en oxidatie te laten hechten.
 • Rubber spray - de deurrubbers van je auto kunnen door vocht aan elkaar vriezen. Je kunt dit voorkomen en je auto herfstklaar maken door de deurrubbers in te smeren met rubber spray, vaseline of talkpoeder.


De uitrusting van je auto herfstklaar maken

Zoals je ‘s zomers waarschijnlijk een extra zonnebril in de auto hebt liggen, is er in de herfst ook een aantal handige spullen om bij de hand te hebben:
 • Zonnebril - we noemden deze net als vanzelfsprekend item voor je auto in de zomer. Wist je dat het net zo goed van pas komt in de herfst? De zon staat in de herfst erg laag en kan af en toe nog erg fel zijn. Heb je geen zonnebril mee, dan kun je verblind worden en in gevaarlijke situaties terechtkomen.
 • Extra jas - je zet misschien de verwarming hoog waardoor je binnen geen jas nodig hebt. Als je langs de weg staat met pech of de verwarming er simpelweg lang over doet om de auto te verwarmen, is het toch fijn om een jas bij je te hebben.
 • Droge doeken - maak hiermee je natte schoenzolen droog, zodat je voeten niet van de pedalen glijden tijdens het autorijden.
 • Nachtbril - 42% van de Nederlanders heeft last van nachtblindheid. Dit maakt het in de herfst en winter gevaarlijker om de weg op te gaan, vanwege de donkerdere dagen. Met een nachtbril kun je je zicht in het donker verbeteren.
 • Pechtas - dit kan je redding zijn wanneer je onverhoopt aan de weg staat met pech. Zorg dat je een pechtas in de auto hebt liggen met daarin: een gevarendriehoek, reserve lampjes, een veiligheidshesje, een sleepkabel, startkabel, kruissleutel, krik en ander handig gereedschap.


Veilig autorijden in herfstweer

Tijdens het autorijden in herfstweer zijn de volgende punten belangrijk:

Laat de verwarming niet te hard draaien. Hiervan kun je slaperig worden, wat in combinatie met de donkere dagen extra gevaarlijk is.
Houd tijdens regenbuien meer afstand dan normaal. De remweg is bij een nat wegdek langer, dus mocht degene voor je opeens remmen, dan voorkom je een botsing door genoeg ruimte tussen hun auto en de jouwe te houden.
Zet ook overdag de verlichting aan. Niet alleen omdat de dagen eerder en langer donker zijn, ook omdat andere weggebruikers jou minder goed kunnen zien door eventuele mist, regen en de laagstaande zon.


Auto herfstklaar maken met de juiste producten

Jouw auto herfstklaar maken? Dat doe je door de bovengenoemde producten te bestellen via Uitlaatdiscounter.nl. Zoek zelf de juiste onderdelen of vul de kentekencheck in om de geschikte onderdelen te vinden om jouw auto herfstklaar te maken.
Tags in deze blog
auto-onderhoud
© 2022 Uitlaatdiscounter.nl | This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Een moment geduld aub..
Hallo, waarmee kunnen wij u helpen?
Type hieronder uw bericht voor direct contact.