Wat kost een klein onderhoud van de auto?

Wat kost een klein onderhoud van de auto

Wat kost een klein onderhoud van de auto?

Is jouw auto toe aan een onderhoudsbeurt, of ben je benieuwd naar de kosten van klein onderhoud als je een (nieuwe) auto koopt? In dit artikel behandelen wij de verschillende soorten onderhoudsbeurten, wat een klein onderhoud van de auto kost, wat er precies wordt gedaan voor deze prijs, wanneer het onderhoud nodig is en hoe je kosten bespaart.


Soorten onderhoudsbeurten voor de auto

Er bestaan verschillende soorten onderhoudsbeurten voor de auto. Volgens gaspedaal.nl kun je de onderhoudsbeurten opdelen in vier categorieën:
 • Vaste jaarlijkse inspectie: dit kan de verplichte jaarlijkse APK zijn, of een onderhoudsbeurt die je zelf jaarlijks plant. Hierbij wordt bijvoorbeeld de motorolie ververst.
 • Reparatie aan slijtagedelen: in deze onderhoudsbeurt worden onderdelen gecontroleerd die aan slijtage onderworpen worden, zoals de remblokken.
 • Tijd- of kilometergebonden vervanging: na een bepaalde tijd of aantal kilometers gereden te hebben, moeten onderdelen zoals de autobanden vervangen worden.
 • Onvoorziene reparatie: als er een lampje brandt, of je langs de weg staat met autopech, moet er een reparatie plaatsvinden van het onderdeel dat onverwacht problemen veroorzaakt.
Een klein onderhoud van de auto is bij de meeste garages hetzelfde als de kleine beurt. De ANWB beschouwt een kleine beurt niet meer als een categorie, maar plaatst deze binnen één van de vier bovenstaande categorieën. Daarom zijn er verschillende prijzen mogelijk bij een klein onderhoud van de auto.


Wat kost een een klein onderhoud van de auto?

De vier soorten klein onderhoud kunnen verschillende kosten met zich meebrengen. Volgens het NIBUD kost een klein onderhoud van de auto €21,- per maand, ongeacht of deze een kleine, compacte of middenklasse is.

Gemiddeld kost een kleine beurt tussen de 100 en 150 euro. Let op: dit is exclusief de kosten die je betaalt voor het aanschaffen, vervangen en/of repareren van specifieke onderdelen. De specifieke kosten van een klein onderhoud van de auto hangen af van het merk en type auto dat je hebt, de tarieven van de garage, het aantal cilinders in de auto, welke olie de auto gebruikt en de prijs van de onderdelen die eventueel gerepareerd of vervangen moeten worden.


Wat valt onder klein onderhoud?

Waar betaal je voor bij een klein onderhoud van de auto? In de onderstaande tabel zie je een overzicht van alle onderdelen die wel en niet gecontroleerd worden bij een kleine beurt. Lees meer over de kleine beurt en het verschil met een APK en grote beurt.


Binnen in de auto

Onderdeel Wordt gecontroleerd in een klein onderhoud van de auto
Dashboard verlichting Nee
Veiligheidsgordel Nee
Stoelbevestiging Nee
Pedaalrubber Nee
Verwarming Nee
Handrem Nee
Claxon Nee
Airbag Nee


Buitenkant auto

Onderdeel Wordt gecontroleerd in een klein onderhoud van de auto
Ruitenwissers Ja
Deurscharnieren Nee
Ruitensproeiers Nee
Buitenspiegels Nee
Carrosserie Nee
Verlichting Ja


Motorkap

Onderdeel Wordt gecontroleerd in een klein onderhoud van de auto
Motor/distributieriem Nee
Brandstofslangen Nee
Versnellingsbak Nee
V-riem/V-snaar Nee
Koelvloeistof Ja
Remvloeistof Nee
Koelsysteem Nee
Accu Ja
Oliefilter vervangen Ja
Motorolie vervangen Ja
Luchtfilter vervangen Nee
Bougies Nee
Ruitenwisservloeistof Ja
Interieurfilter Nee
Brandstoffilter (alleen diesels) Nee


Onder de auto

Onderdeel Wordt gecontroleerd in een klein onderhoud van de auto
Remslang en leidingen Nee
Schokdempers en veren Ja
Kogels en draagarmen Nee
Uitlaat/katalysator Ja
Remsysteem Ja
Banden Ja


Wanneer is een klein onderhoud nodig?

Een klein onderhoud is nodig als:
 • je 15.000 km of 1 jaar hebt gereden met de auto. Dan is het tijd voor de jaarlijkse inspectie/APK.
 • bepaalde onderdelen aan vervanging of reparatie toe zijn. Dit valt onder de categorie ‘reparatie aan slijtage onderdelen’ en/of tijd- of kilometergebonden vervanging.
 • er plotseling iets defect is.


Kosten van auto onderhoud besparen

Wil je zoveel mogelijk kosten besparen op een klein onderhoud van je auto? Volg deze tips om onnodige kosten te voorkomen:
 • Combineer het klein onderhoud van de auto met de APK. Omdat veel garages geen extra kosten rekenen voor deze dubbele controle, betaal je minder dan wanneer je een APK en kleine beurt apart plant.
 • De rekening van een klein onderhoud zal lager zijn als je alles buiten de onderhoudsbeurten om goed heb bijgehouden. Controleer de auto dus regelmatig zelf op slijtage en vuil.
 • Manuren zijn vaak de duurste kostenpost van een onderhoudsbeurt. Om hierop te besparen, kun je zelf bepaalde onderdelen vervangen. Voorbeelden van onderdelen die je zelf kunt vervangen zijn bijvoorbeeld de koelvloeistof, motorolie en koplampen.
 • Bestel zelf de benodigde onderdelen ter vervanging, ook als je het (de)monteren door de garage laat doen. Doe de kentekencheck op onze website zodat je weet welke onderdelen je nodig hebt. Nu kun je deze onderdelen bestellen bij een aanbieder waar je de beste deal krijgt, in plaats van de onderdelen te kopen bij de garage, die vaak maar één optie biedt. Zo betaal je nooit te veel geld voor een onderdeel bij de garage. Bespreek wel voordat je het onderdeel bestelt of jouw garage dit accepteert aangezien sommigen alleen met hun eigen voorraad werken.
Heb je een vraag over het controleren van een auto-onderdeel, of heb je hulp nodig bij het bestellen van een onderdeel? Bereik onze specialisten op werkdagen van 08:30 uur tot 17:30 uur via telefoon, of buiten die tijden per mail of WhatsApp.
Tags in deze blog
auto-onderhoud
© 2022 Uitlaatdiscounter.nl | This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Een moment geduld aub..
Hallo, waarmee kunnen wij u helpen?
Type hieronder uw bericht voor direct contact.